Extern

Exerciţiile militare chineze continuă în Strâmtoarea Taiwan

post-img
Exerciţiile militare chineze
Sursa foto: protv

Exerciţiile militare chineze de mare amploare continuau sâmbătă dimineaţă în Strâmtoarea Taiwan, transmite dpa.

Vineri, China trimisese în jurul Taiwanului "un număr record" de avioane şi nave militare, conform ministerului apărării de la Taipei. Multe dintre acestea au trecut dincolo de linia de mijloc a strâmtorii largi de 130 de km - o limită neoficială, dar în general respectată până acum.

Ministrul taiwanez al apărării, Joseph Wu, a condamnat printr-un mesaj pe Twitter "escaladarea periculoasă a ameninţării militare", care "distruge pacea şi stabilitatea în regiune şi trebuie condamnată".

În cadrul exerciţiilor, forţele armate chineze au lansat şi 11 rachete balistice în direcţia Taiwanului; una dintre acestea a trecut direct peste insulă, în apropierea capitalei Taipei - un incident fără precedent, remarcă dpa. Alte cinci rachete au căzut la est de Taiwan, în zona economică exclusivă a Japoniei.

China a început exerciţiile, programate până duminică, drept răspuns la vizita la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi. Beijingul consideră că aceasta a constituit o nerespectare a principiului Chinei unice, recunoscut internaţional.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter