Social

O mănăstire românească de lângă Cernăuţi vindecă nu doar sufletele, dar și bolile trupești ale credincioșilor

Mănăstirea care vindecă și bolile trupețti
Sursa video: TVR MOLDOVA

O mănăstire românească de lângă Cernăuţi vindecă nu doar sufletele, dar și bolile trupești ale credincioșilor. Pe lângă sfântul lăcaș de cult a fost construit din temelie un spital nou cu bani donați de enoriași. În insitituţia, dotată cu echipament medical de ultimă generaţie, sunt tratați gratuit copii orfani, călugări şi maicuţe din Ucraina, Republica Moldova şi România.

La 20 de kilometri de Cernăuţi, pe un deal de pe care se vede România, se înalţă cea mai mare mănăstire din regiune. Aici, oamenii, veniţi să caute alinare sufletească, descoperă că îşi pot vindeca şi trupul. Descoperă un spital modern, european, în care doar icoanele şi candelele trădează că, totuşi, suntem într-o înstituţie medicală de pe lângă o mănăstire. Clinica Sfântul Luca este condusă de preotul Cleopa, un slujitor nu doar cu studii teologice, ci şi absolvent al Universităţii de Medicină de la Cluj.  Preasfinţitul Cleopa spune că ideea de a construi un spital a venit în timpul pandemiei din dorinţa de a ajuta oamenii, atunci când statul nu mai făcea față. Şi unde pune omul mână, pune şi Dumnezeu mila.

Preasfinţitul CLEOPA, coordonatorul clinicii Sf. Luca, Ucraina: „Ideea a fost realizata intr-un an de zile. Deci de la luarea hotărârii de a construi până la primirea licenţei medicale a durat un an de zile. Asta a fost unul din punctele cheie – să dăm posibilitate oamenilor obişnuiţi să aibă acces la cele mai înalte tehnologii medicale, cele mai performante, la medicii buni, la dotări de vârf în domeniuil medical”.

Clinica Sfântul Luca are o capacitate de o sută de paturi, și are secţii de chirurgie şi terapie, centru de reabilitare, propriul laborator şi policlinică. Pacienţii sunt încântaţi de serviciile medicale, dar şi de atitudinea creştinească.

SILVIA TOMA, pacient Clinica Sf. Luca: „Aşa o atenţie la bolnavi, credeţi-mă că trăiesc de mult pe pământ, dar crede-mă că nu am întâlnit aşa ceva”.

„Aşa-i de bine, curat, extraordinar. Mâncare – de patru ori pe zi ne hrăneşte".

Mănăstirea a avut grijă să atragă şi cei mai buni specialişti din zonă, dar şi medici refugiaţi din calea războiului. Medicul Oleg Parpauţ este absolvent al Universităţii de Medicină de la Chişinău şi are condiţii de muncă la care nici nu a visat.

OLEG PARPAUŢ, medic urolog: „Aici la clinică suntem dotaţi cu aparataj medical performant, de ultimă generaţie, care permite pacienţilor o perioadă de reabilitare mult mai scurtă".

Şi pentru că mănăstirea are şi propriul orfelinat, cu peste 400 de suflete, s-a decis ca toţi copii indiferent de unde vin, să fie trataţi pe gratis. De aceleași avantaje se bucură şi locuitorii mănăstirilor din Ucraina, România şi Republica Moldova. Pe 1 noiembrie, Clinica Sfântul Luca va sărbători un an de activitate.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter