Actualitate

Cel mai mare centru de activități tehnologice din Republica Moldova a sărbătorit astăzi cinci ani de activitate

Centru tehnologic din Moldova
Sursa video: TVR MOLDOVA

Cel mai mare centru de activități tehnologice din Republica Moldova a sărbătorit astăzi cinci ani de activitate. Au fost expuse publicului o parte dintre proiectele celor ce au urmat cursurile Telwilll. Printre vizitatori a fost si președintele Maia Sandu.

Primul vehicul electric fabricat în Republica Moldova, numit Hi-DUK, a stârnit curiozitatea vizitatorilor.

MAXIM CHIRIAC, student UTM: „La ea au lucrat o echipă de ingineri din cadrul Universităţii Tehnice. Reacţia oamenilor este una wow fiind că este o maşină  electrică, însă ea nu a fost prin oraş deoarece nu are număr de  înmatriculare. Nu cred că o să o vedeţi pe străzile  Chişinăului”.

La sărbătorirea celor 5 ani de Tekwill au venit elevi din toată   Republica Moldova. Ei au avut posibilitatea să-și prezinte cele mai  reuşite invenţii.

Preşedintele Maia Sandu a vorbit cu micii inventatori şi i-a încurajat să-și continue munca.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Ceea ce am văzut noi în aceşti ani cu sprijinul dumnevoastră este  foarte bine. Provocarea cea mare este să ajungem cu aceste metode  interesant de învăţare la toţi copii din Republica Moldova. Pentru că  atunci o să vedem cu adevărat poteţnialul  uman al Republicii  Moldova”.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării îşi propune să investească tot maim  ult în digitalizarea educaţiei cu ajutorul unui grant de 5 milioane de  dolariu oferit de Parteneriatul Global pentru Educaţie.

ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educaţiei şi Cercetării: „Vom dezvolta oportunităţi noi de educaţie pentru copii, vom deta în  şcoli cu tehnologii şi vom dezvolta programe pentru a instrui profesorii  ca să poată oferi aceste cunoştinţe elevilor”.

A fost lansată și o nouă ediţie a programului de  formare Tekwill în care peste 600 de cadre didactice vor fi instruite de  specialişti în domeniul IT.

ANA CHIRIŢA, director, Proiecte Strategice, ATIC: „Lansarea programelor de instruire şi formare pentru profesorii care vor  preda profesiile viitorului în cadrul programului Tekwill în fiecare  şcoală începând cu septembrie 2022”.

Centrul Tekwill a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelenţă al  sectorului IT din Republica Moldova. Peste 150 de mii de tineri au  absolvit programele Tekwill.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter