Actualitate

Maia Sandu a fost felicitată de oficialităţi, de cetăţeni dar şi de cei apropiaţi, cu ocazia împlinirii a 50 de ani

Maia Sandu împlinește de ani
Sursa video: TVR MOLDOVA

Președintele Republicii Moldova este omagiată astăzi. Maia Sandu împlinește 50 de ani. Ea a fost felicitată de oficialităţi, de cetăţeni dar şi de cei apropiaţi.

E sărbătoare astăzi nu doar la Preşedinţie dar şi  în satul de naştere al Maiei Sandu, comuna Risipeni, raionul Făleşti.  Pe Maria Sandu, mătușa președintei, am surprins-o în grădina casei sale.  Femeia ne-a povestit că această zi este importantă pentru toată  familia, așa că și-a felicitat nepoata dis-de-dimineață.

MARIA SANDU  mătuşa Maiei Sandu: „În familia noastră erau mulţi nepoţi, dar era cea mai  liniştită, cuminte. Învăţa de mică geografia, era  cuminte, asculta şi memoriza repede. Avea nişte calităţi, de mică  se vedea că va fi un om de treabă, bun, deştept. E mică  de statură, dar e mare la fapte. Noi ne mândrim cu dânsa”.  

În albumul cu poze al mătuşii Maria se regăsesc şi fotografii cu preşedintele.

MARIA SANDU, mătușa Maiei Sandu: „Cu acuratețe se purta și față de jucăriile ei. Tot  timpul jucăriile ei erau îngrijite. Și iată aici e cu păpușica.  Niciodată nu s-a ridicat nasul să fie mândră, ea tot  timpul a fost la nivelul cel mai mic, și cel mai mare. Cu fiecare a  știut ce să spună și să vorbească”.

Deși o văd rar, oamenii din sat spun că își susțin președintele și sunt mândri de consăteana lor.

VALENTINA BLÎNDESCU profesoara Maiei Sandu: „Astăzi vreau să aduc acești bujori pentru Maia Sandu,  fosta mea elevă, care îmi aducea ea mie flori, iar astăzi, de ziua ei  când împlinește așa vârstă frumoasă, vreau eu să îi dau aceste flori  simple”.

De  ziua ei, preşedintele Maia Sandu şi-a luat o scurtă vacanţă şi a plecat  în Statele Unite ale Americii, într-o vizită neoficială. Mâine, ea va  ține un discurs în faţa studenților de la Harvard Kennedy School,  instituţie de prestigiu pe care a absolvit-o. Chiar şi aşa, mulţi au  venit astăzi la sediul preşedinţiei din Chişinău să-i ureze la mulţi  ani.

Tinerii Asociației Unirea ODIP i-au adus șefului statului mai multe  daruri, printre care un tricolor cu stemele principatelor române unite  la 1918 şi o hartă a României Mari.

SVLAD BILEŢCHI  preşedinte, Unirea ODIP: Dna preşedintă vă dorim mulţi ani, multă sănătate, multe  realizări frumoase şi cea mai frumoasă realizare ar fi să  realizaţi reintegrirea neamului românesc”.

Anul  trecut Maia Sandu nu şi-a sărbătorit ziua de naştere. A fost o zi  obișnuită, cu multe ședințe de lucru. Cu doi ani în urmă, însă, Maia  Sandu a preferat să-și marcheze aniversarea printr-un salt cu parașuta.  Ea s-a născut pe 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Fălești.  â

Maia Sandu este de profesie economist. Ea a fost consilier al  Directorului Executiv la Banca Mondială, ministru al Educaţiei şi  premier. În decembrie 2020 a devenit prima femeie președinte pe care a  avut-o vreodată Republica Moldova.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter