Politic

Noi replici mincinoase de la Moscova la adresa R. Moldova. Ce spun experții de la Chișinău

Noi replici mincinoase de la Moscova la adresa R. Moldova. Ce spun experții de la Chișinău

Noi replici mincinoase de la Moscova la adresa Chişinăului. De această dată, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat autorităţile Republicii Moldova de nazism. Aceiași teză propagandistică a fost folosită de Kremlin pentru a-şi justifica invazia in Ucraina, din anul 2022. Declarațiile Mariei Zaharova au fost analizate de Institutul pentru Studiul Războiului, care vorbeşte despre faptul că se remarcă o schimbare a retoricii venite de la Kremlin.

Analiza Institutului pentru Studiul Războiului s-a făcut în baza unui interviu acordat de Zaharova pentru agenția de presă a Kremlinului, TASS. Aceasta s-a referit la faptul că Guvernul de la Chişinău ar face politici pentru a înlocui limba moldovenească cu limba română și că acest lucru constituie elemente de genocid împotriva unui întreg popor.


ANALIZA INSTITUTULUI PENTRU STUDIUL RĂZBOIULUI (ISW): „Cele două regiuni pro-ruse din Moldova, regiunea autonomă Găgăuzia și republica separatistă Transnistria, găzduiesc populații mari de vorbitori de limbă rusă, iar trecerea Kremlinului de la acuzațiile privind persecutarea vorbitorilor de limbă rusă la persecutarea vorbitorilor de limbă moldovenească indică faptul că Kremlinul încearcă probabil să justifice o viitoare agresiune rusă în toată Moldova.”


Experţii Institutului pentru Studiul Războiului s-au referit şi la faptul că, ieri, la parada de la Moscova, au participat și infractorul Ilan Şor, Marina Tauber şi bașcanul autonomiei găgăuze, Evghenia Guţul.


ANALIZA INSTITUTULUI PENTRU STUDIUL RĂZBOIULUI (ISW): „Liderii blocului electoral pro-Kremlin "Victoria" au participat la parada de Ziua Victoriei de la Moscova, ceea ce indică în continuare că Kremlinul intenționează să folosească acești actori pentru a destabiliza întreaga Republica Moldova și a ataca democrația și procesul de aderare la UE.”


Chişinăul a venit cu replică la aceste acuzaţii. COMUNICATUL MINISTERULUI DE EXTERNE DE LA CHIŞINĂU

„Maria Zaharova pare să fie gata să comenteze pe orice subiect, inclusiv pe cele care nu sunt în aria ei de expertiză. Orice alte "paralele istorice" făcute de Zaharova seamănă mai degrabă cu delir halucinant. Este absolut dezolant când un oficial rus încearcă să ne învețe cine suntem și ce limbă vorbim, arătând o lipsă totală de respect față de poporul nostru. Problema reală este că Maria Zaharova a uitat de mult ce este onestitatea și corectitudinea, ceea ce reduce la zero valoarea mesajelor lansate de dumneaei.”


Iar potrivit experţilor, acuzaţiile venite de la Moscova nu sunt noi şi sunt mereu prezente prin politicienii care sunt portavocea Kremlinului în Republica Moldova.


RODICA PÎRGARI expertă în monitorizarea mass-mediei: „Declarațiile sunt foarte grave pentru că, de fapt, Maria Zaharova se implică în trebuirile interne ale Republicii Moldova şi încearcă să ne vorbească despre o identitate naţională inventată.  De fapt, drepturile cetățenilor Republicii Moldova sunt respectate.  Eu înțeleg că toate declarațiile astea sunt făcute în contextul recensământului pentru că am văzut câteva săptămâni în urmă că încerca să impună un astfel de subiect că se încearcă o "românizare forțată a moldovenilor" prin întrebarea din recensământ asupra naţionalitaţii noastre.”


Experţii spun că vor veni tot mai multe acuzaţii de la Moscova în următoarea perioadă odată ce Republica Moldova se apropie de Uniunea Europeană. Sursele de la Bruxelles vorbesc despre faptul că, la Consiliul European din iunie, vor fi lansate negocierile de aderare pentru Republica Moldova şi Ucraina.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter