Social

Aproape 9000 de persoane s-au înscris la cursurile gratuite de Limba Română

Aproape 9000 de persoane s-au înscris la cursurile gratuite de Limba Română

Aproape 9000 de persoane s-au înscris la cursurile gratuite de Limba Română. În mare parte sunt locuitori din municipiul Chişinău şi din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia. Ministerul Educaţiei urmează să anunţe listele de beneficiari şi adresele unde vor fi organizate lecţiile.

În cadrul Programului naţional de studiere a Limbii Române, organizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării de la Chişinău, s-au înscris în jur de 8900 de persoane. Cei mai mulţi doritori de a frecventa cusurile gratuite sunt locuitori ai Chişinăului, peste 3500 de persoane. Alte 1400 de cereri au venit din autonomia găgăuză, iar aproape 700 – din municipiul Bălţi. Din Taraclia au fost puţin peste 600 de solicitări. CANDIDAŢI ÎNSCRIŞI LA CURSURILE GRATUITE DE LIMBA ROMÂNĂ Chişinău 3500 UTA Găgăuzia 1400 Bălţi 670 Taraclia 620 DANIELA DANILOVA, jurnalist TVR MOLDOVA: „În acest an, limba română va fi predată gratuit pentru 2,5 mii de cadre didactice şi circa 4000 de persoane adulte din diverse domenii, cum ar fi medicină, arte, administraţie publică locală şi altele. De cursuri vor beneficia şi refugiaţi din Ucraina”. ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educaţiei şi Cercetării: „În funcţie de posibilităţi, putem să extindem. Acesta este un număr minim care este necesar ca să fie instruit anume în acest an. Eu sper foarte mult că chiar din iunie, din a doua jumătate a lunii iunie, să începem instruirea pentru primele grupe, dar pentru aceasta trebuie să facem încă un effort pentru procesarea datelor”.

Programul național se va desfășura pe parcursul anilor 2023-2025, în format fizic şi online. La finele cursului, participanții vor obține un certificat cu nivelul de cunoaștere a Limbii Române.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter