ACTUALITATE

Avocatul Poporului, Natalia Moloşag, susţine că este gata să-şi dea demisia de onoare după ce şi-a angajat ca asistent un fost condamnat la închisoare pentru proxenetism

Avocatul Poporului, Natalia Moloşag, susţine că este gata să-şi dea demisia. Ar fi o demisie de onoare după ce şi-a angajat ca asistent un fost condamnat la închisoare pentru proxenetism. Natalia Moloşag a anunţat că este gata să plece dacă se va stabili că prin acţiunile ei a prejudiciat imaginea instituţiei.

Presa a dezvăluit că Natalia Moloşag, Avocat al Poporului, l-a ales ca bodyguard pe Dumitru Godorog, un cetăţean pe care l-a apărat în instanţă şi care a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru proxenetism. Ea a fost însoţită de fostul client la toate evenimentele publice. A participat chiar şi la acţiuni de plantare a arborilor şi a postat imagini pe pagina socială a Oficiului Avocatului Poporului.

Ziarul de Garda scrie că fostul condamnat pentru proxenetism nu este angajat oficial în vreo funcţie în cadrul instituţiei, însă foloseşte maşina de serviciu şi stă printre angajaţi. Moloşag a recunoscut că îl are ca asistent pe fostul deţinut.

NATALIA MOLOŞAG, Avocatul Poporului: „Dmitri Godorog am fost avocata lui într-un dosar penal, el şi-a recunoscut vina, şi-a ispăşit pedeapta. Din 2018 i-am oferit posibilitatea să deţină un loc de muncă în calitate de asistent în cadrul cabinetului avocatului Natalia Moloşag. Odată cu numirea în funcţie în calitate de avocat al poporului am continuat această colaborare, prin contract de prestări servicii cu titlu gratuit."

În viziunea Nataliei Moloşag gestul ei este unul profund uman, de sprijin pentru reintegrarea în societate a unui fostul deţinut. Chiar şi bodyguard fără acte la Avocatul Poporului.

NATALIA MOLOŞAG, Avocatul Poporului: „Această persoană nu a fost implicată în activităţile de mandate al avocatului poporului, nu a avut acces la date cu caracter personal, nu a avut competenţe decizionale. A fost implicat stric ca personal tehnic, asigurându-mi atât deplasarea fizică cât şi protecţia, doarece am fost ameninţată odată cu intrarea în mandat. "

Acţiunile Avocatului Poporului au fost criticate de Platforma Naţională a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic. Membrii ai 100 de organizaţii susţin într-un glas că Natalia Moloşag a prejudiciat imaginea instituţiei şi i-au cerut demisia.

MESAJUL PLATFORMEI NAŢIONALE A FORUMULUI SOCIETĂŢII CIVILE
"Cerem în regim de urgenţă explicaţii publice din partea Avocatului  Poporului privind statutul cetăţeanului Dumitru GODOROG în cadrul instituţiei, implicarea acestuia în activităţile instituţiei. În cazul în care informaţiile descrise în presă se confirmă, cerem Nataliei Moloşag să-şi prezinte imediat şi necondiţionat demisia."

Natalia Moloşag a anunţat că îşi va da demisia după ce se vor finaliza controalele începute. Ea a fost aleasă recent de Parlament în funcţia de Avocat al Poporului, pe un termen de 7 ani. Din perioada 2010  - 2012, Natalia Moloşag a fost prodecan al Baroului Chişinău. În 2010, i-a fost acordat premiul ONU în domeniul apărării drepturilor omului.