ACTUALITATE

Ambasadorul Franţei la Chişinău: Apropierea de UE este un proces exigent, iar R. Moldova poate conta pe Preşedinţia franceză a Consiliului UE

post-img

„Republica Moldova poate conta pe Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene şi pe echipa Europei pentru a o susţine pe această cale, care este şi calea dezvoltării economice şi sociale”, declară Ambasadorul Franţei Graham Paul, cu ocazia preluării de către Franţa a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

„Pentru Franţa, o Europă suverană trebuie să fie capabilă să-şi asume responsabilităţile la nivel internaţional şi, în special, să acţioneze în favoarea stabilităţii şi prosperităţii vecinătăţii sale. În Republica Moldova, acest angajament se prezintă sub diferite forme, de la Acordul de Asociere la asistenţa macrofinanciară, prin donaţii de vaccinuri sau investiţii în infrastructură în cadrul Parteneriatului Estic. De exemplu, UE a acordat 60 de milioane de euro sub formă de granturi în decembrie anul trecut pentru a atenua consecinţele crizei energetice şi va oferi asistenţă macrofinanciară de 150 de milioane de euro (dintre care 30 de milioane de euro sub formă de donaţii) pentru a sprijini reformele în curs. Acest ajutor face parte din planul de relansare şi rezilienţă, în valoare de 600 de milioane de euro, de care Republica Moldova ar trebui să beneficieze pe o perioadă de trei ani”, susţine Graham Paul.

„Apropierea de Uniunea Europeană este un proces exigent, care necesită reforme economice şi de mediu, precum şi reforme administrative şi judiciare, pentru a corespunde normelor şi standardelor europene în toate domeniile. Republica Moldova poate conta pe Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene şi pe echipa Europei pentru a o susţine pe această cale, care este şi calea dezvoltării economice şi sociale”, adaugă ambasadorul Franţei la Chişinău.

Franţa a preluat începând de sâmbătă preşedinţia Uniunii Europene pentru următoarele şase luni, transmite AFP. Este pentru a 13-a oară când acest rol revine Parisului, începând din 1958, şi prima oară din 2008.