SOCIAL

La Soroca a fost marcată Ziua Istoriei Poloneze

La Soroca a fost marcată Ziua Istoriei Poloneze. Cu acest prilej, a fost organizată o lecţie de istorie pentru elevi, iar mai apoi a urmat şi un recital cu poezii în limba poloneză. La sărbătoare a participat şi Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Excelenţa Sa, Bartlomiej Zdaniuk.

Localnicii din Soroca care au rădăcini poloneze au marcat festiv Ziua Istoriei Poloneze. Elevii care studiază limba poloneză au prezentat un recital de poezie, dar au făcut şi o scurtă incursiune în istoria Poloniei.

NICOLAE BULAT muzeograf: „Evenimentele legate de domnia lui Eremia Movilă, despre ce au avut, ce s-a schimbat, despre magnaţii care au luptat aici, le-am arătat lucruri pe care ei puţin le cunosc, dar sunt lucruri atâtea glorioase şi frumoase, pline de şarmul istoriei, de aventură, chiar de trădare, de toate”.

„Este foarte important să cunoaştem istoria, cultura şi limba acestui stat şi cred că e lăudabil că avem posibilitatea de a învăţa în oraşul Soroca în cadrul organizaţiei poloneze. Noi aici în Soroca învăţăm poloneza. În fiecare an vine o profesoară din Polonia şi ne predă şi speram ca în viitor să ne facem studiile în Polonia”.

Autorităţile de la Varşovia ajută de ani buni la dezvoltarea culturii şi tradiţiilor în rândul etnicilor polonezi din Soroca. Aceştia au în localitate şi un ansamblu folcloric, iar în acest an, pentru prima dată, a fost oficiată şi o slujbă catolică.

RODICA MILINSCAIA preşedintele comunităţii poloneze: „Este binevenit să ne cunoaştem rădăcinile mai din adânc, să ne cunoaştem istoria de unde au provenit”.

Excelenţa Sa BARTLOMIEJ ZDANIUK Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova: „Această lecţie a fost organizată de Uniunea Polonezilor din Soroca. Noi venim cu o susţinere financiară dar totul depinde de activitatea organizaţiilor poloneze care în RM sunt la număr de 27, dintre care cea din Soroca este una dintre cele mai active”.

În municipiul Soroca locuiesc 76 de familii poloneze. În scurt timp, Municipiul Soroca urmează să se înfrăţească cu o localitate din Polonia.