Romania La Zi

Peste 120 de români, majoritatea femei, candidează la alegerile locale din Italia

post-img

Peste 120 de români, majoritatea femei, candidează la alegerile locale organizate mâine şi poimâine în Italia. Sunt aleşi primarii şi consilierii locali în aproximativ 1.300 de oraşe, în frunte cu Roma, Milano şi Napoli.

Românii formează cea mai numeroasă comunitate de străini din Peninsulă şi au dreptul să voteze şi să candideze în oraşele de reşedinţă. Asta în contextul în care cei care au dobândit dublă cetăţenie nu mai au nevoie de adeverinţă din ţară, deci candidează în aceleaşi condiţii ca cetăţenii din Peninsulă. Ei trebuie să se bazeze, însă, în special pe voturile italienilor: foarte puţini dintre românii stabiliţi aici pot vota, pentru că nu au cartea de alegător. 

Patru candidaţi se luptă pentru primăria Romei

Roma este un oraş neguvernabil şi nimeni nu vrea să-i fie primar. Această frază se tot repetă în politica din Italia, deoarece capitala ţării se confruntă de câteva decenii cu probleme pe care nicio administraţie nu a ştiut să le soluţioneze.

De asemenea, oraşul reprezintă o uriaşă gaură neagră pentru economia italienilor. Prin urmare, partidele italiene se prezintă la alegerile municipale de duminică şi luni cu oameni politici din eşalonul doi, care să nu le afecteze prea mult imaginea, potrivit unei analize EFE.