POLITIC

VIDEO. Tiraspolul acuză Chişinăul de blocadă economică şi ameninţă cu război

Decizia Chişinăului şi Kievului de a pune capăt contrabandei pe la punctul de trecere Kuciurgan – Pervomaisc, provoacă indignare în stânga Nistrului. Liderul de la Tiraspol ameninţă cu un război în regiune.

Vadim Krasnoselski acuză Republica Moldova şi Ucraina că prin instituirea controlului vamal comun, ar fi aprins fitilul bombei la Kuciurgan. Autorităţile separatiste de la Tiraspol tună şi fulgeră, după ce Republica Moldova, susţinută de Ucraina, a preluat controlul la trecerea frontierei pe la Kuciurgan.
 
„De ce după 25 de ani de existenţă în pace a Transnistriei, Moldovei şi Ucrainei, să dai foc la fitilul bombei, care ar putea exploda oricând”, a declarat liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.
Acesta a mai declarat jurnaliştilor de la Tiraspol că regiunea separatistă va suporta pierderi economice din cauza controlului comun.

„După conflictul din 1992, efectivul militar transnistrean şi cel moldovean a fost divizat de „pacificatorii ruşi”. Această misiune se află aici de 25 de ani şi nu sunt probleme, însă acum vor avea loc contacte directe. Cei care au promovat această idee, cred că au luat în consideraţie escaladarea conflictului”, a adăugat liderul grupării separatiste transnistrene.

Aceeaşi retorică este susţinută şi de Moscova. Acum două săptămâni, Duma de Stat a Rusiei a acuzat Kievul şi Chişinăul că vor să distrugă economic regiunea transnistreană. Mai mult, deputatul moscovit Leonid Kalaşnikov a ameninţat cele două capitale cu un al doilea Donbas, în această regiune. Autorităţile moldovene nu au comentat deocamdată ameninţările lui Krasnoselski. Săptămâna trecută, preşedintele Parlamentului moldovean a cerut Moscovei să nu se amestece în treburile interne ale Republicii Moldova dar să-şi retragă armata din stânga Nistrului.