JUSTIŢIE

Urmărirea penală, terminată pe un capăt de acuzare în privinţa Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo

post-img

Procurorul desemnat de CSP pe cazul Stoianoglo, informează opinia publică despre terminarea urmăririi penale pe un capăt de acuzare ce îl priveşte pe Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, căruia îi este imputată comiterea infracţiunii prevăzute de art. 328 alin. (3) lit.b) Cod penal (Depăşirea atribuţiilor de serviciu).

Pe acest capăt de acuzare, lui Alexandr Stoianoglo îi este incriminat că la eliberarea din funcţie a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privinţa persoanei respective şi acesta avea statut de învinuit, cunoscând că în conformitate cu prevederile legale în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizaţiei de concediere procurorilor care demisionează, intenţionat a acţionat contrar prevederilor legale şi a dispus achitarea îndemnizaţiei de concediere în mărime de 163 990,13 lei şi a prejudiciat bugetul Procuraturii.
În acest context, remarcăm că, în conformitate cu prevederile art. 62 alin.(5) din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, „Dacă la data eliberării din funcţie a procurorului, există o procedură contravenţională în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale de serviciu sau o urmărire penală împotriva acestuia, plata indemnizaţiei unice de concediere egală cu 50% din produsul înmulţirii ultimului salariu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de procuror, se suspendă până la soluţionarea irevocabilă a cauzei”.

La momentul actual, învinuitul şi avocaţii acestuia urmează să beneficieze de dreptul de a lua cunoştinţă cu materialele cauzei penale şi după caz să înainteze cereri şi demersuri, care după caz, urmează a fi soluţionate de procuror în ordinea stabilită de prevederile legislaţiei procesual penale.

Concomitent, reprezentanţii procuraturii informează că, în gestiunea procurorului desemnat de CSP a rămas o altă cauză penală privind învinuirea Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo pe patru capete de acuzare, în cadrul căreia procurorii de caz în continuare întreprind toate măsurile necesare prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă a circumstanţelor cauzei în vederea stabilirii adevărului, iar la emiterea cărorva decizii procesuale în privinţa lui Alexandr Stoianoglo şi persoanele acţiunile cărora fac obiect a urmăririi penale, vom reveni cu detalii suplimentare.