ECONOMIC

Topul celor mai competitive raioane din Moldova. Chişinăul şi Bălţiul – lideri la capitolul economic

post-img

Municipiul Chişinău ocupă locul întâi în topul celor mai competitive regiuni din ţară, denotă rezultatele unui studiu realizat de IDIS „Viitorul”. Astfel, capitala Republicii Moldova se remarcă prin infrastructură dezvoltată, forţă de muncă calificată şi salarii bune.

Potrivit studiului, cele mai mari probleme cu care se confruntă Chişinăul sunt birocraţia, corupţia şi taxele locale. Clasamentul competitivităţii economice este urmat de raioanele Bălţi, Ialoveni şi Drochia. Iar la polul opus se situează raioanele Cantemir, Leova şi Teleneşti, care se caracterizează printr-un mediu economic inoportun pentru lansarea şi funcţionarea unei afaceri.

Topul celor mai competitive raioane a fost prezentat la 9 martie în cadrul conferinţei „Chişinău versus raioanele Moldovei: unde politicile se întâlnesc cu cetăţenii şi mediul de afaceri”.

„ Avem regiuni care nu funcţionează exact ca regiuni. Avem localităţi care ar trebui să dezvolte iniţiativa locală. Există o grămadă de nemulţumiri, dar şi practici pozitive”, a declarat Igor Munteanu, directorul  IDIS „Viitorul”.

Clasamentul este parte a Raportului cu privire la competitivitatea raioanelor din Republica Moldova, semnat de Liubomir Chiriac, Tatiana Lariuşin şi Ion Butmalai. În acest sens, au fost chestionate companiile şi autorităţile publice locale din 32 de raioane, UTA Găgăuzia, municipiile Chişinău şi Bălţi, în baza datelor înregistrate în anii 2012-2015.

Nivelul de competitivitate a raioanelor a fost evaluat în baza a opt indicatori (ca activitate economică, infrastructură şi tehnologie, legislaţie, resurse umane etc.). Metodologia a fost preluată de la un proiect similar implementat cu succes în Slovacia.
„Proiectul respectiv aduce în Moldova o experienţă unică slovacă, bazată pe intrumente ce susţin transparenţa şi utilizarea potenţialului local de dezvoltare”, a menţionat E.S. Robert Kirnag, Ambasadorul Slovaciei, prezent la conferinţă.

Potrivit Raportului de competitivitate, Chişinăul şi Bălţiul sunt cele mai dezvoltate zone industriale ale ţării. Companiile din aceste municipalităţi înregistrează cele mai ridicate cifre de afaceri, utilizează activ tehnologiile informaţionale şi oferă un salariu atractiv. 

În cadrul conferinţei a fost lansat în premieră portalul interactiv competitiveness.viitorul.org. Website-ul, este disponibil în trei limbi şi prezintă oportunităţile economice ale raioanelor din Republica Moldova. Portalul oferă posibilitatea de a compara mai multe raioane şi chiar de a crea propriul clasament. Analiza online a competitivităţii raioanelor îi oferă publicului informaţii actuale despre starea mediului de afaceri în regiunile ţării şi cele mai importante avantaje şi dezavantaje concurenţiale, precum şi nevoile specifice de dezvoltare economică în raioanele Republicii Moldova.

Evenimentul a avut loc în cadrul iniţiativei „Localităţi transparente, competitive şi sustenabile financiar“. Iniţiativa este implementată de IDIS „Viitorul“ în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice şi Sociale din Slovacia (INEKO), cu susţinerea financiară a Programului de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid) şi Ambasada SUA în Republica Moldova. Proiectul are ca scop creşterea transparenţei, responsabilităţii financiare şi competitivitatea autorităţilor locale din Republica Moldova.