Covid 19

În R. Moldova creşte vertiginos numărul infectărilor cu COVID-19, iar prognozele specialiştilor sunt îngrijorătoare

În Republica Moldova creşte vertiginos numărul infectărilor cu Covid, iar prognozele specialiştilor sunt îngrijorătoare. În aceste condiţii, tot mai mulţi cetăţeni decid să se vaccineze cu doza booster, în timp ce unii au hotărât abia acum să se imunizeze cu prima doza. În pofida situaţiei pandemice tot mai grave, măsurile anti-covid sunt, de cele mai multe ori, neglijate, mai ales în locurile aglomerate.

Azi, la Centrul Municipal de Vaccinare au făcut coadă cei care au venit să-şi administreze prima sau a treia doză de vaccin. Oamenii spun că s-au grăbit să se vaccineze din cauza creşterii numărului de îmbolnăviri şi răspândirii tulpini Omicron.

„Ţinând cont că suntem deja şi în Europa şi noi valul cinci, cred că e unica soluţie  de a scăpa de acest virus. Chiar şi tineri şi bătrâni nu conştientizează faptul că unica soluţie este vaccinarea. Acum creşte numărul de infectări. Şi printre cunoscuţi avem infectaţi, care au fost internaţi în stare gravă în spital. De aceea trebuie să ne vaccinăm”.

Medicii din Chişinău spun că numărul doritorilor de a se vaccina s-a dublat doar în ultima săptămână. Şi la nivel naţional creşte numărul de persoane vaccinate. Într-o singură au fost imunizaţi peste două mii de cetăţeni, iar rata vaccinare în Republica Moldova se apropie uşor-uşor de 30 la sută.

LUDMILA NIAGARA, asistentă medicală: „Toată săptămâna vin peste 200 de oameni, noi ne bucurăm că ei se vaccinează şi ne gândim mai repede să ne vaccinăm şi să scapăm.Deja şi copii vin, aduc părinţii şi copii, azi au fost doi de 12 ani”.

„Am luat decizia pe ultima sută de metri ori unde plecăm în interior şi exterior şi pentru sănătate. Prin transportul public este straşnic cât volum de oameni circulă care cu masca fară şi este imposibil de monitorizat chestia asta, respectiv pentru a opri cât de cât efecte negative ale virusului”.

În mijloacele de transport public, mulţi călători poartă greşit sau nu poartă deloc masca de protecţie. Pamenii ignoră respectarea distanţei fizice sau purtarea măştilor şi în staţiile de aşteptare din Chişinău.

„Considerăm de desigur.  -Dar DVS de ce sunteţi fară mască, nu mai ce am scos-o că ma încurca”.

Regulile sanitare impuse de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică sunt neglijate şi în locurile foarte aglomerate cum e Piaţa Centrală.

„Le permiteţi fără masca să intre în piaţă?- staţi lângă mine şi o să vedeţi cum vorbim şi cum rugăm ca masca s-o îmbrace.-Domna vă rog masca. Masca vă rog! - Lăsaţi că şi aşa se poate! - Nu e nevoie, se permite şi fără (n.r. mască)”.

Sunt şi cetăţeni care conştientizează pericolul şi respectă măsurile sanitare, mai ales că unii au simţit pe propria piele chinul provocat de infecţia de covid-19.

„Am trecut prin mizeria asta de covid şi mii frică. Nu am ieşit niciodată din casa fără mască şi totuşi am fost infectată. Asemenea măşti mai multe am procurat din timp pentru că poate fi reutilizată prin dezinfectare şi mă simt comod, pot şi vorbi şi respira uşor şi e o protecţie reuşită”.

Ieri în Republica Moldova au fost raportate 1015 cazuri de infectări cu covid-19, dar în unele zile ale săptămânii numărul de îmbolnăviri s-a apropiat de două mii. Potrivit autorităţilor, prognozele pentru următoarea perioadă sunt sumbre, şi am putea avea peste 4500 de cazuri zilnice.