Covid 19

COVID-19: În Chişinău se atestă o micşorare a numărului cazurilor de îmbolnăviri. Peste 44% dintre chişinăuieni, imunizaţi anti-COVID-19

post-img

Primăria Chişinău informează că municipiul Chişinău rămâne în continuare în alertă epidemiologică sporită cu infecţia COVID-19, chiar dacă în ultimele săptămâni s-a atestat o tendinţă de micşorare a numărului cazurilor de îmbolnăviri.

Astfel, situaţia epidemiologică privind noua tulpină Omicron, precum şi măsurile care urmează a fi întreprinse în contextul noului val COVID-19, vor fi discutate în cadrul Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chişinău. Informaţii în acest sens au fost prezentate luni, în cadrul şedinţei operative a serviciilor municipale, de autorităţile municipale.

Primarul de Chişinău, Ion Ceban, a solicitat responsabililor municipali să întreprindă acţiuni pentru gestionarea eficientă a noului val pandemic de COVID-19, în cadrul spitalelor şi la nivel unităţilor de asistenţă medicală primară, cu pregătirea spaţiilor medicale, sporirea capacităţii de internare pentru adulţi şi copii, mobilizarea resurselor medicale umane, securizarea rezervelor de medicamente, a consumabilelor şi a mijloacelor de protecţie.

Potrivit lui Boris Gîlca, şef al Direcţiei generale asistenţă medicală şi socială (DGAMS), în perioada următoare va fi activat Departamentul COVID de la C.I.E. „Moldexpo" pentru triajul sporit a bolnavilor de coronavirus şi reactivarea spaţiilor medicale pentru internare şi tratament precoce a pacienţilor suspecţi şi confirmaţi. De asemenea, va fi extinsă capacitatea secţiei de Terapie Intensivă şi Reanimare.

Responsabilul a precizat că în prezent sunt identificate soluţii urgente pentru asigurarea Departamentului COVID-19 de la C.I.E. „Moldexpo" cu o staţie de oxigen. Iar pentru a putea asigura cetăţenii Chişinăului cu servicii medicale accesibile Primăria Chişinău analizează posibilitatea organizării unui laborator municipal pentru efectuarea testelor Real Time-PCR.

Autorităţile municipale îndeamnă în continuare populaţia să se vaccineze pentru a putea face faţă situaţiei pandemice. În acest sens, pe teritoriul Chişinăului sunt disponibile punctele de vaccinare mobile - un troleibuz şi un autobuz, inclusiv cele 70 puncte de imunizare din cadrul instituţiilor medicale, care activează pe parcursul săptămânii.

În prezent, rata de vaccinare în municipiul Chişinău este de peste 44% din numărul populaţiei, iar una din priorităţile municipalităţii este de a atinge nivelul de cel puţin 70 la sută.