Actualitate

SUA au donat Armatei Naţionale a R. Moldova un nou lot de echipamente militare, în valoare de trei milioane de dolari, în urma unui acord între cele două ţări, semnat în anul 2019

SUA au donat Armatei Naţionale a R. Moldova un nou lot de echipamente militare

Căşti şi veste de protecţie, aparate de vedere pe timp de zi şi de noapte, mijloace de tranisiuni dar şi armament uşor de infanterie. Toate fac parte dintr-un nou lot de echipament militar oferit de Statele Unite ale Americii. Noile dotări ale Armatei Naţionale a Republicii Moldova, în valoare de trei milioane de dolari, sunt parte a unui acord între cele două ţări, semnat în anul 2019.

Echipamentele militare donate de SUA au ajuns la Chişinău la începutul acestei săptămâni, cu un avion militar. Ele sunt destinate modernizării armatei şi sporirii capacităţii de apărare a ţării.

ANATOL NOSATÎI ministrul Apărării: Acordarea sau atingerea nivelului de interoperabilitate cu echipamentele care sunt livrate de către guvernul SUA, întrucât ele pe deplin asigură acest lucru, cee ace nu putea fi asigurat anterior cu echipamentele de producţie sovietică. Militarii au fost şi vor fi instruiţi în permanenţă să opereze aceste cu aceste echipamente şi pot deja să o facă, lucru demonstrate nu o singură dată.

DOUG LAMBORN reprezentant, Congresul Statelor Unite ale Americii: Acest echipament militar pe care îl vedeţi în spate a fost livrat, aici, în urma unui acord semnat acum patru ani, cu mult înainte de începerea războiului. Acest sprijin va continua, avem o prietenie durabilă şi rezilientă. Considerăm că Republica Moldova trebuie să fie o ţară democratică, liberă puternică şi prosperă. Ne asumăm să fim parterneri în acest parcurs.

Cu ajutorul noilor echipamente din SUA, militarii basarabeni îşi vor executa mai uşor misiunile.

EVGHENIE AXENTIE militar, Batalionul "Geniu": În faţă avem o dronă marca Matrix 300. Am primit un lot de 18 bucăţi. Dcând am primit acest loc vedem în fază reală în teritoriu, putem să apreciem cu ajutorul camerei, atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte dacă există vreun pericol sau obiect calibru.

"Armamentul pe care îl avem din timpul Uniunii Sovietice nu ne permitea să executăm unele misiuni. De exemplu, pe timp de noapte, nu aveau toate aparatele optice pentru a executa misiunile, iar acest echipament ne uşurează orice misiune pusă în cale."

"Avem 3 arme primite. În faţă vedeţi M 110, M 107 A-1, două lunete, precum şi un alt tip de armament. Desigur că este important să avem armament nou în dotare pentru că în secolul 21 ce este nou este mai bun. E o posibilitate de a antrena şi de a deveni mai bine pregătiţi."

În ultimii 31 de ani, guvernul Statelor Unite, prin intermediul Comandamentului European al SUA, a oferit un ajutor de peste 123 de milioane de dolari Republicii Moldova. Sprijinul a constat în asistență militară şi instruire. Iar peste 36 de milioane de dolari au fost oferiţi Chişinăului în scopuri umanitare.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter