Social

Porţiunea de caldarâm, descoperită în cursul lucrărilor de reabilitare a străzii 31 august din Chișinău, s-a transformat într-o parcare improvizată

video

Porţiunea de caldarâm, veche de peste un secol, descoperită în cursul lucrărilor de reabilitare a străzii 31 august, s-a transformat într-o parcare improvizată pentru şoferii care ignoră interdicţia de circulaţie în zonă. Specialiştii spun că asta va afecta pavajul istoric care ar trebui conservat. De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei pasează vina la Poliţie care ar trebui să îi sancţioneze pe conducătorii auto ce îşi lasă maşinile pe această porţiune de stradă.

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Indicatorul "acces interzis" e ignorat de mulţi şoferi care îşi lasă maşinile pe strada 31 august, aflată în şantier din luna aprilie a anului trecut. Aici a fost descoperită o porţiune de caldâram veche de peste un secol pe care autorităţile locale vor să o păstreze”.


Întrebaţi de ce îşi parchează maşinile într-un loc în care nu au voie să circule, unii şoferi au spus că nu au altă soluţie. Vehicule sunt multe, iar locuri de parcare în centrul Chişinăului prea puţine.


„Nu sunt locuri de parcare. Şi eu sunt de părere că această situaţie va fi atâta timp, până când nu vor fi făcute locuri de parcare cu plată. Dacă merge construcţia trevuie să pună un baraj să nu treacă maşinile. -Acolo este un indicator, dar nu este respectat. -Ei indicator, ştiţi că la noi nimeni nu ia în considerare indicatoarele. Eu consider că ei oricum trebuie să se pacheze undeva. Noi locuim în Moldova, dispunem de maşini şi noi trebuie undeva să le parcăm”.


Directorul Agenţiei Naţionale Arheologice spune că circulaţia pe această porţiune de drum afectează caldarâmul vechi iar autorităţile locale are trebui să facă ceva urgent, altfel pavajul istoric se va deteriora şi mai mult.


VLAD VORNIC director, Agenţia Naţională Arheologică: „Noi ne-am făcut treaba ca specialişti în arheologie, am făcut investigaţiile necesare, urma să se elaboreze proiectul, s-a făcut şi un grup pentru proiectul de conservare şi restaurare, însă vedem că lucrurile se tergiversează şi cu cât mai mult se trage de timp caldarâmul va fi afectat de aceste parcări Mai ales că acolo sunt cafenele şi restaurante ceea ce este posibil să ajungă şi transport de mare greutate şi atunci evident că acest caldarâm se afectează”.


În replică, viceprimarul Ilie Ceban susţine că s-au luat toate măsurile necesare pentru protejarea zonei, iar Poliţia ar trebui să intervină mai ferm.


REACŢIA VICEPRIMARULUI DE CHIŞINĂU: „Este adevărat că este un şantier şi că sunt instalate indicatoare în acest sens. Noi nu am permis accesul transportului în această zonă, este permis doar accesul pietonal. Poliţia ar trebui să intervină şi să sancţioneze. Au fost indicatoare instalate şi fizic, însă am observat că dimineaţa sunt instalate, iar peste 10 minute sunt înlăturate pentru că cineva are nevoie. Noi vom examina cum intervenim şi pregătim şantierul".


Între timp, ministrul Culturii spune că se lucrează la un concept si dacă ministerul şi Primăria va ajunge la un consens, în primăvară ar putea începe lucrările de conservare a caldarâmului.


SERGIU PRODAN ministrul Culturii: „Eu sper că până la sfârşitul acestui an noi vom avea un concept, un prroiect prezentat deja publicului , împreună cu Primăria, astfel încât începând din primăvară să putemdemara lucrările. Aici nu este vorba doar de porţiunea de stradă 31 august ci şi de teritoriul aferent acestei străzi unde sunt instituţiile statului, instituţiile subordonate Miisterului Culturii”.


Amintim că porţiunea de pavaj a fost descoperită în timpul reparaţiei străzii 31 August din Chişinău. Potrivit arheologilor, caldarâmul ar data din perioada în care Carol Schmidt era primarul capitalei Republicii Moldova.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter