Politic

Curăraru: Cei care au mers la Ambasada Rusiei și-au dat arama pe față. Avem o listă de agenți de influență

post-img
Punctul pe AZi

Vizita de ieri la Ambasada Rusiei a unor deputați din opoziție, jurnaliști, lideri de ONG-uri au scos la iveală agenți de influență ai Kremlinului, e de părere expertul WatchDog, Andrei Curăraru, acuzându-i de subordonare față de interesele rusești în detrimentul intereselor naționale ale Republicii Moldova.

ZFR

"Pe fundalul cazului Gorgan, aș spune că avem o listă de agenți de influență. Vedem pe acolo și așa numiți jurnaliști, lideri de ONG-uri, politicieni, care vin să pupe mână ambasadorului, una plină de sânge. Cred că aici, deja, și-au dat toți arama pe față. Domnul Tarlev, venind cu o relansare în politică, vine la Ambasada Federaţiei Ruse nu a putut să spună că Rusia e stat agresor. Toată lumea civilizată recunoaște că e un război acolo, iar ceea ce vedem aici e mai mult o fățărnicie, o dare de niște aere care nu există și când ne uităm la acești oameni în față, ei nu cred ceea ce spun, dar banii care vin de la Kremlin sunt cu mult mai importanți decât adevărul, interesul de neam, de stat. Toți acești oameni trebuie anchetați de serviciile speciale. Ori este clar că Ambasada Federaţiei Ruse e utilizată ca un centru de spionaj în Republica Moldova, are mai mulți angajați decât au nevoie pentru întreținerea relațiilor diplomatice și continuă o parte din acest război hibrid pe care îl realizează Rusia împotriva noastră. Dacă noi vom sta și ne vom uita cum organizează parade, se duc și sărbătoresc în plin război, câte victime au fost azi noapte în Ucraina, nu e nici pe departe un motiv de sărbătoare. Și mai uită acești demnitari că astăzi comemorăm primul val de deportări, iată ce trebuie un politician care e al R. Moldova să comemoreze azi", a declarat expertul WatchDog, Andrei Curăraru, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

"Dacă ar fi o stare normală de lucruri, felicitările cu ocazia sărbătorilor naționale este firesc, între state care au relații diplomatice, să se felicite reciproc și să se stimeze reciproc. Acum, cine și cum și în ce context merge, este ceva esențial. În contextul războiului de astăzi, bineînțeles că atitudinea față de Rusia s-a schimbat, iar unii de la noi, în continuare, consideră că Rusia are dreptate, iar acest război nu e război, dar operație specială sau că e un război civil. În acest context, este evident cine sunt suporterii Rusiei astăzi în Republica Moldova. Vizita lor e clară, încotro merge și de partea cui sunt, deoarece niciunul dintre ei, la întrebările jurnaliștilor, nu a recunoscut că Rusia e stat agresor sau se fac că nu se întâmplă nimic în țara noastră vecină. Amenințările la adresa noastră, se vede clar, la nivel politic, oficial, ce ne așteaptă, dacă nu facem ce spun ei. Rusia tot timpul s-a comportat cu vecinii ca un stat puternic, care dictează condițiile de viață, ci nu cum ar trebui să fie între partenerii diplomatici. Ei încearcă să subordoneze în continuare politicul de la Chișinău, să aducă la putere partidele loiale Kremlinului și să împiedice parcursul nostru european. Situația este, pe de o parte haioasă, pe de altă parte destul drastică pentru viitorul cetățenilor Republicii Moldova", a adăugat istoricul Sergiu Musteață.

Mai mulți deputați comuniști, socialiști, din fostul partid Șor, dar și preoţi de la Mitropolia Moldovei au venit, cu flori și binedispuşi, la Ambasada Moscovei la Chișinău, la o recepție de Ziua Naţională a Federației Ruse. În curtea reprezentanţei diplomatice au intrat mașini de lux, inclusiv cu numere de înmatriculare de la Tiraspol. Totul se întâmplă în plin război sângeros dus de Moscova în Ucraina.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter