Social

Atenție mare cum folosiți cardurile bancare pentru că s-au înmulțit hoții informatici

Atenție la carduri
Sursa video: TVR MOLDOVA

Atenție mare cum folosiți cardurile bancare pentru că s-au înmulțit hoții. Direcţia Investigaţii Infracţiuni Informatice şi reprezentanţii Băncii Naţionale a Moldovei vă dau o mână de ajutor și au lansat astăzi o campanie naţională de informare.

Organizatorii campaniei "Fii Precaut, Utilizează în siguranţă cardurile de plată", au împărţit pliante trecătorilor, le-au vorbit despre riscurile şi au făcut recomandări.

"E bine că au grijă de oameni şi ne previne de absolut toate, dar într-adevăr am auzit că sunt multe lucruri care duc oamenii în eroare. O să ne străduim să fim mai atenţi la toate."

"Am avut şi nu ştiam şi eram gata gata să dau, dar m-am interesat şi foarte bine că avea să dau numărul la card. Mi-am dat seama că e un om străin."

INA ŞCERBANIUC, şef adjunct, Direcţia Comunicare şi Educaţie Financiară, BNM: „Ce ne propunem noi ca scop este ca să informăm cetăţenii cum să utilizeze în siguranţă cardurile de plată. Avem un set de recomandări care vor fi transmise prin materialele informative pe care le-am imprimat pentru acest eveniment, pentru această campanie."

Ca reguli generale e bine de știu că nu se va da niciunei persoane     numărul complet al cardului format din 16 cifre,  termenul de valabilitate, codul de securitate, adică cele 3 cifre de pe verso cardului și nici parola unică, primită prin SMS la numărul de telefon înregistrat în sistemul băncii, când se fac plăți online.

IURIE ROŞCA, şef Direcţia Investigaţii Infracţiuni Informatice: „Îi sugerăm persoanelor, recomandăm să verifice acea platformă, să nu divulge datele cardului bancar, atunci când sunt apelaţi de presupuşi reprezentanţi ai băncii, atunci când sunt sunaţi cu privire la achiziţionarea unui bun pe platforme de cumpărare-vânzare. Deci să nu-şi dea datele cardului bacar."

Campania "Fii Precaut, Utilizează în siguranţă cardurile de plată" se va desfăşura pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe parcursul lunii noiembrie.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter