Politic

Milioanele de victime ale foametei organizate de sovietici pe teritoriile Ucrainei şi Basarabiei au fost comemorate astăzi la Chişinău

Victimele Holodomorului
Sursa video: TVR MOLDOVA

Milioanele de victime ale foametei organizate de sovietici pe teritoriile Ucrainei şi Basarabiei au fost comemorate astăzi la Chişinău. Mai mulţi refugiaţi ucraineni au aprins lumânări şi au ţinut un moment de reculegere. Alături de ei a fost şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dar şi ambasadorii Ucrainei și României la Chişinău.

Holodomor-ul a fost un act de genocid al poporului ucrainean pus la cale de sovietici în perioada 1932-1933. A fost una dintre cele mai grave catastrofe naționale ale ucrainenilor, cu un număr de morți estimat la 10 milioane. În timp ce foametea din Ucraina a fost parte a unei foamete care a afectat și alte regiuni ale Uniunii Sovietice, prin Holodomor se înțeleg strict evenimentele care au afectat teritoriile locuite de etnicii ucraineni.

JENNIFER PEROVA, refugitată, Ucraina: „Acest eveniment a fost până şi după cel de-al Doilea Război Mondial. Acele evenimente se repetă în Ucraina, într-o oarecare măsură, pentru că unele regiuni au rămas fără produse alimentare şi apă.”

„Satul unde locuiesc eu, jumătate dintre locuitori a murit din cauza Holodomorului. E un eveniment tragic care a avut loc. Trebuie să ţinem minte acele timpuri şi niciodată să nu uităm.”

Prin Holodomor, autorităţile de la Moscova doreau distrugerea națiunii ucrainene ca factor politic și entitate socială.

EXCELENŢA SA MARKO ŞEVCENCO, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova: „După 90 de ani de la Holodemor împotriva ucrainenilor, din nou sunt folosite metode de genocid. Nouă luni de război pe scară largă a Rusiei împotriva ţării mele au demonstrate, din nou, că Rusia îşi doreşte să distrugă naţiunea ucraineană.”

EXCELENŢA SA CRISITAN-LEON ŢURCANU, ambasadorul României în Republica Moldova: „Sunt împăcat că Parlamentul României a recunoscut această crimă împotriva umanităţii  şi a poporului ucrainean.  Din păcate vedem cum aceeaşi ţară, din aceeaşi capitală, provoacă suferinţă.”

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Statisticile foametei sunt îngrozitoare. În iunie, 1933 bunăoară, zilnic mureau câte 28 de mii de mii de ucraineni, peste 1000 de oameni pe oră. Numai un regim criminal a putut să transforme o ţară exportatoare a grânelor, în una a foametei, al morţii, al disperării.”

Săptămâna trecută, Parlamentul de la Chişinău a adoptat o declaraţie de condamnare a Holodomorului. În anii 1946-1947, şi Basarabia s-a confruntat cu o foamete fără precedent, organizată de către sovietici, în urma căreia, potrivit unor surse, au murit aproape 300 de mii de oameni.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter