Războiul din Ucraina, migratia, nivelul de trai si situatia familială sunt doar câțiva dintre factorii care afectează educatia copiilor. Avalanșa de probleme specifice vârstei trebuie rezolvate repede, eficient și de oameni specializati. 60 de educatori au fost instruiţi în cadrul unui atelier de formare intr-un proiect ce-si propune asigurarea bunăstării copiilor în instituțiile de învățământ din Republica Moldova.
Tot ce se intimplă in jurul nostru afectează copii. Cei mici au stări de singurătate pentru că au părinti plecati peste hotare, au teamă de război, stări de anxietate sau probleme in familie. Toate astea trebuie observate la timp de specialistii ce trebuie să găsească solutii.
ELENA SĂU, director adjunct pentru Educaţie: „Copiii sunt foarte mulţi speriaţi, poate îngrijoraţi de unele probleme cum ar fi conflictele interpersonale, conflictele interetnice, în contextul războiului din Ucraina şi atunci când vin în instituţia noastră suntem obligaţi să-i ajutăm să se integreze.”
NASTAS ELENA, psiholog, formator: „În primul rând, cadrelor didactice le recomandăm să observe toate aceste semnale ale corpului, dificultatea cu care se confruntă copilul, ulterior să aibă o abordare individualizată cu copilul şi bineînţeles să-l ghideze.”
"Programul pentru o învăţare mai bună" a fost lansat în Republica Moldova în 2022. Au fost instruiți 15 formatori naționali, 100 de formatori locali și aproape 200 de psihologi, cadre didactice și manageri din Bălți, Cahul și Chișinău. Cursurile de acum au fost ținute de 15 specialiști in educatie.
VERONICA MANDRIC, psihopedagog, formator: „ Una dintre strategiile propuse este cutia de recuperare sau exerciţii, un set de exerciţii, acestea se numesc de relaxare, exerciţii de echilibru, de tensiune, locul sigur, care sunt propuse ca să îmbunătăţească aspectul emoţional, psihologic al elevului.”
CRISTINA SAVIN, coordonator program: „Programul pentru o învăţare mai bună este unul din programele cheie ale sectorului educaţiei din cadrul Consiliului Norvegian pentru Refugiaţi, care la rândul său este o organizaţie umanitară, independentă, care operează în peste 40 de ţări ale lumii, iar din martie, anul trecut, este prezentă şi în Moldova.”
Evenimentul este desfășurat în cadrul proiectului ,,Asigurarea bunăstării copiilor în instituțiile de învățământ din Moldova", implementat de organizaţia Parteneriate Pentru Fiecare Copil cu susținerea financiară a Germaniei şi a Consiliului Norvegian pentru Refugiați.