Actualitate

VIDEO. Ministrul Agriculturii, despre importurile de cereale ucrainene: Vom lua măsurile care se vor cere ca să protejăm piața și agricultorii din R. Moldova

post-img
Vladimir Bolea
Sursa foto: TVR

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) de la Chișinău, Vladimir Bolea a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova că autoritățile centrale vor „proteja piața din R. Moldova dar și agricultorii” de o eventuală suprasaturație cu cereale din Ucraina. De asemenea, demnitarul a mai precizat că a avut o discuție recentă atât cu ministrul omolog de la Kiev, cât și cu agricutorii basarabeni unde s-a ajuns la o concluzie.

„Noi înțelegem că suntem o țară agrară și pentru noi contează foarte mult bunăstarea agricultorilor și de ei depinde ce avem noi pe masă, ce exportăm și ce încasări avem la buget. Am făcut o analiză și din interesul țării noastre am avut o întâlnire cu ambasadorul UE în R. Moldova pe care l-am informat despre posibilele măsuri pe care noi le-am putea lua dacă noi o să tragem concluzia că asta este în beneficiul agricultorilor din R. Moldova și asta poate rezolva problema. După care am avut o întâlnire cu ministrul Agriculturii din Ucraina pe care tot l-am informat despre posibilele alinieri a Ministerului Agriculturii al R. Moldova la aceleași tipuri de măsuri care le-a luat UE în raport cu Ucraina pe câteva tipuri de produse. Dacă în rezultatul unei analize, aceste măsuri ar putea aduce beneficii agricultorilor din R. Moldova. Noi le privim prin prisma beneficiilor pentru agricultorii din R. Moldova”, a declarat Vladimir Bolea în platoul TVR Moldova.

De asemenea, demnitarul a mai precizat că agricultorii basarabeni se confruntă cu o problemă majoră, și anume costurile mari pe care le-au avut în toamna anului 2022 și prețurile mici la produsele finite. 

„Problema numărul 1 a agricultorilor din R. Moldova sunt costurile foarte mari pe care le-au avut în toamna anului trecut și sinecostul produsului în sine și prețurile foarte mici. Din acest considerent ei nu pot concura cu aceeași marfă din Ucraina și îsi pierd piețele lor tradiționale. (...) R. Moldova exporta 75% din cerealele sale prin porturile Ucrainei. Practic noi eram într-o foarte strânsă conlucrare și colaborare economică, exportam, importam, noi nu am fost niciodată afectați de importurile de cereale din partea Ucrainei pentru că noi nu am importat. (...) Nu au fost achiziții pe piața internă, plus prețurile foarte mici din Ucraina au dus că în general bazinul Mării Negre s-a prăbușit cu o supraofertă extrem de mare”, a spus ministrul Agriculturii.

În context, Bolea a specificat că în cadrul unei discuții comune cu agricutorii, MAIA a ajuns la o concluzie în acest sens, și anume va monitoriza cantitatea de cereale importată din Ucraina.

„Noi am pus la o masă toți agricultorii astăzi, am discutat, am făcut o analiză. Am ajuns la concluzia, noi ca și minister, împreună cu vama, vom monitoriza și odată la două zile vom informa colegii noștri din asociații despre cantitățile de cereale importate în R. Moldova din Ucraina. Și vă spun de ce, agricultorii sunt îngrijorați de posibilitatea ca cele 15 milioane de tone pe care le au astăzi agricultorii din Ucraina pe stoc, și cu un potențial de 50-60 de milioane de tone care poate fi roada de grupa I, culturile de toamnă, reieșind din potențialul de stocare mic sau prea mic în Ucraina, să nu ne trezim că suprafețele de depozitare din R. Moldova să fie inundate de grâul din Ucraina. Și atunci din interesul național și al agricultorilor din R. Moldova , noi vom merge la măsurile care se vor cere ca să protejăm piața nostră și să protejăm agricultorii din R. Moldova”, a punctat Vladimir Bolea.

Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova cu partidiparea ministrului Agricuturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, poate fi urmărită mai jos.

Precizăm că, anterior, ministrul Agriculturii de la Chișinău, Vladimir Bolea a declarat că depozitele din R. Moldova dețin o cantitate semnificativă de cereale, ceea ce îi face pe fermieri să se teamă că nu vor avea suficient spațiu pentru noua recoltă.

Anterior, Polonia anunţa că interzice inclusiv tranzitul cerealelor şi produselor alimentare ucrainene, până când vor fi convenite cu Ucraina măsuri care să asigure că aceste produse destinate ţărilor terţe doar tranzitează Polonia şi nu rămân în această ţară.

Acordul dintre Rusia și Ucraina privind exportul de cereale prin Marea Neagră expiră pe 18 mai. Moscova nu confirmă participarea la întâlnirea anunțată pentru azi

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter