Social

Tarifele mari la energia electrică lovesc dur în bugetele basarabenilor. În timp ce unii au renunţat la electrocasnice, alţii stau mai mult pe întuneric

Tarifele mari la energia electrică lovesc dur în bugetele basarabenilor. În timp ce unii au renunţat la electrocasnice, alţii stau mai mult pe întuneric

Tarifele mari la energia electrică lovesc dur în bugetele basarabenilor. După ce au primit facturile mai grase faţă de luna trecută, mulţi locuitorii din nordul Republicii Moldova spun că au început a face economie de curent. În timp ce unii au renunţat la electrocasnice, alţii stau mai mult prin întuneric.

Nicolae Lupu este originar din satul Voloviţa, raionul Soroca. Bărbatul, în vârstă de 80 de ani, ridică o pensie de 2400 de lei, care abia îi ajunge pentru a face faţă cheltuielor zilnice.

O povară mare asupra bugetului său modest este şi factura la energia electrică. Pentru a face economie, a renunţat la aparatele electrocasnice. Iar mai nou, o sursă de lumină este un opaiţ, o lampă veche, sovietică. „Uneori când mă uit la contor cât am de plătit, apoi intru în casă şi îmi aprind lampa şi deconectez lumina. Am frigider, tv, iar aici se învârteşte 50-60 kw per lună se duc. Dar eu vreau şi să mânânc poate şi o bucată de salam, să beau o cafea dimineaţa etc”.

Şi alţi bătrâni spun că renunţă la multe electrocasnice, cu excepţia frigiderului. În sezonul rece, pe lângă compensaţiile pentru gazele naturale, Guvernul Republicii Moldova le va oferi cetăţenilor sprijin financiar şi pentru energia electrică, în funcţie categoria de vulnerabilitate.

Primii 75 de kw/h vor costa, pentru prima categorie de vulnerabilitate, 3 lei și 30 de bani.

Consumatorii din cea de-a doua categorie vor achita 3 lei și 70 de bani pentru un kw/h. Pentru fondul de compensaţii se vor aloca cinci miliarde de lei, dublu față de anul trecut.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter