Actualitate

Analistul Mihai Isac: În Republica Moldova a fost lansată o adevărată cruciadă informațională. Societatea trebuie să înțeleagă că lucrurile nu mai merg ca înainte

post-img
Mihai Isac

„A fost lansată o adevărată cruciadă informațională în Republica Moldova. Asemeni României, și Republica Moldova trece prin perioada de preaderare, când societatea trebuie să înțeleagă că lucrurile nu mai merg ca înainte. Ca să faci parte din Uniunea Europeană, trebuie să te supui unor reguli, să accepți că lucrurile trebuie să fie corecte și transparente”, a declarat analistul de politică externă Mihai Isac la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Potrivit analistului, apelul la lupta anticorupție trebuie repetat permanent, la fel cum se întâmplă în România, dar și în întreaga Uniunea Europeană.

„ Nu există nicio țară cu zero corupție, dar sunt state în care corupția este neglijabilă și sunt luate măsuri dure pentru a stârpi acest flagel. Din păcate, Republica Moldova a fost pentru mult timp victima unor astfel de tactici de folosire a corupției pentru controlul întregii societăți. Să nu uităm de furtul miliardului”, a spus analistul.

Mihai Isac a mai precizat că lupta cu corupția începe cu fiecare dintre noi.

„Să nu mai fie dată mită la medici, la profesori, la funcționarii publici, pentru că acești oameni deja sunt plătiți de plătitorii de impozite. Și vedem dorințe a multor factori emblematici din România - cum ar fi judecătorul Cristian Dănileț sau Laura Codruța Kovesi - care, prin declarațiile de  la EUROSFAT, arată cât de importantă este Republica Moldova și atragerea acesteia în UE”, a spus Mihai Isac, care a mai conchis că aderarea Republicii Moldova la UE este, de fapt, un proiect de țară a României.

Adrian Lupuşor, directorul executiv al Expert-Grup, a declarat în cadrul emisiunii că, în Republica Moldova, sunt zone foarte expuse la propaganda rusă și la spațiul informațional rusesc.

„Este important să ajungem acolo, să spunem onest cum stau lucrurile. Nu vorbim despre a desena în roz parcursul european, ci să explicăm onest care sunt și plusuruile și minusurile, că va necesita efort. Republica Moldova nu are alternativă pentru dezvoltare și UE este singura cale pentru noi și acest lucru trebuie conștientizat în toate localitățile”, a spus Adrian Lupușor.

Ediția completă a emisiunii Punctul pe AZi o puteți urmări în continuare.



author-img_1

Cristian Sava

Reporter