Social

O stradă din Chișinău va purta numele poetului Dumitru Matcovschi

post-img
Dumitru Matcovschi

O stradă din Chișinău va purta numele marelui poet unionist Dumitru Matcovschi. Anunțul a fost făcut de consilierul municipal Corneliu Pântea.

Potrivit acestuia, Comisia pentru reglementarea denumirilor urbane din Chișinău a dat aviz favorabil proiectului „Cu privire la atribuirea denumirii unei porțiuni din șoseaua Hâncești (începând cu intersecția str. Vasile Alecsandri și Alexei Mateevici până la Televiziune) în memoria marelui poet, academician Dumitru Matcovschi”, relatează InfoPrut.ro.

„Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare (DGAURF) a elaborat Planul de amplasare al segmentului arterei de circulație. Aceasta a fost penultima etapă. Ultima etapă se va realiza la una din ședințele Consiliului Municipal Chișinău din toamna acestui an”, a mai subliniat Corneliu Pântea.

Născut la 20 octombrie 1939 în satul Vadul-Raşcov din raionul Șoldănești, Dumitru Matcovschi devine, peste ani, unul dintre cei mai mari poeți ai Republicii Moldova recunoscut în critica literară pe plan internațional și un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia.

El este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză și dramaturgie. A obținut distincții, precum Ordinul „Meritul Cultural”, „Steaua României” în grad de Comandor și „Ordinului Republicii”.

În 2009, cu ocazia aniversării a 70-a de la naștere, lui Dumitru Matcovschi i s-a conferit titlul de Cetățean de Onoare al orașului Chișinău.

Dumitru Matcovschi a plecat la cele veșnice la 26 iunie 2013 și a fost înmormântat la baștină. Gimnaziul din satul natal îi poartă numele. La 1 decembrie 2019, pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău a fost dezvelit bustul scriitorului-academician Dumitru Matcovschi.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter