Sport

Povestea remarcabilă a halterofilului Tudor Casapu, unicul medaliat cu aur olimpic din R. Moldova, la o probă individuală

Povestea remarcabilă a halterofilului Tudor Casapu, unicul medaliat cu aur olimpic din R. Moldova, la o probă individuală

Povestea remarcabilă a halterofilului Tudor Casapu, unicul medaliat cu aur olimpic la o probă individuală din Republica Moldova, poate fi redescoperită în paginile albumului intitulat "Campion pentru Eternitatea Neamului". Cartea a fost lansată cu prilejul aniversării zilei de naștere a fostului mare sportiv.

Tudor Casapu a celebrat împlinirea celor 60 de ani de viață prin lansarea unui album, în care sunt prezentate cele mai importante momente din cariera sa sportivă. Halterofilul are numeroase distincții în palmares, dar cea mai valoroasă este medalia de aur obținută la Jocurile Olimpice de la Barcelona, din 1992.

NICOLAE JURAVSCHI, campion olimpic, 1988: „Este un tezaur la neamului și al țării noastre. Îi dorim multă, multă sănănate.”

LARISA POPOVA, campioană olimpică, 1980: „Tudor este mândria țării noastre, a federației și a tuturor tinerilor.”

Cartea intitulată "Campion pentru Eternitatea Neamului" a fost lansată și cu scopul de a-i ajuta pe tinerii sportivi să cunoască toate dificultățile pe care le au de înfruntat în cazul în care și-au propus să ajungă pe cea mai înaltă treaptă a podiumului olimpic.

TUDOR CASAPU, campion olimpic, 1992: „L-am făcut pentru copii, nepoți și strănepoți. Totuși, în primul rând, este pentru tinerii sportivi pentru ca ei să vadă tot ce are de înfruntat un mare sportiv.”

MARIN ROBU, halterofil: „Tudor Casapu este un exemplu pentru noi. El ne-a îndrumat pe calea cea bună. Se știe că Federația de Haltere are rezultate mari și ele sunt datorită lui.”

La lansarea cărții, Tudor Casapu a primit și premiul pentru "Excelența Olimpică", oferit de Comitetul Național Olimpic și Sportiv.

„Este clar că medaliile olimpice sunt cele mai valoroase, dar și acest trofeu își va găsi locul.”

Tudor Casapu este președintele de onoare al Federației de Haltere din Republica Moldova și transmite experiența obținută de-a lungul anilor tinerei generații care concurează în acest sport.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter