Social

Drogurile, alcoolul, tutunul sau excesul de medicamente sunt imense riscuri pentru sănătate

Drogurile, alcoolul, tutunul sau excesul de medicamente sunt imense riscuri pentru sănătate

Bolile provocate de substanţele nocive organismului care dau dependenţe sunt una dintre marile probleme ale societăţii actuale, peste tot în lume. Drogurile, alcoolul, tutunul sau excesul de medicamente sunt imense riscuri pentru sănătate. Soluţii pentru prevenirea acestor afecţiuni au fost căutate la conferinţa internaţională "Bolile netransmisibile și reducerea riscurilor în domeniul sănătății", gazduită de Universitatea de Stat "Ion Creangă" din Chişinău.

PAVEL ABRAHAM, preşedinte, Alianţa Internaţională Antidrog: „ Ne-am propus să se facă o programă şcolară, să aducem cunoştinţe, să formăm deprinderi pentru copii şi tineri. Începând de la grădiniţă şi mergând până la obsolvirea liceului, dar pentru persoanele care nu sunt încadrate în sistemul şcolare, a dezvolta acţiuni specifice.”

Reprezentanţi ai mediului academic și universitar din Republica Moldova, România, Ucraina, Polonia şi Israel au prezentat idei care pot duce la scăderea riscurilor economice, sociale și medicale asociate dependenței de substanțe periculoase.

ANDREJ FAL, preşedinte, Centrul Naţional de Sănătate Publică, Polonia: „Oraganele legislative pot aplica două mecanisme pentru a reduce efectele negative asupra celor care folosesc substanţe, consumă alcool, ţigarete. Eliberarea de licenţe sau permise, respectiv creşterea accizelor. Atunci când taxele sunt mai mari, mai puţini îşi pot permite aceste produse.”

GRIGORE TINICĂ, manager, Institutul de Boli Cardiovasculare, Iaşi: „Acţiunea trebuie să vină din partea întregii societăţi, bineînţeles organele abilitatea trebuie să minimalizeze distribuţia drogurilor, trebuie să fie distructurate toate reţelele promovează şi se ocupă de producţia şi distribuţia stupifiantelor.”

Prin eforturi comune şi aplicarea unor strategii moderne, societatea trebuie informată pentru a conştientiza riscurile enorme ale consumului de alcool, tutun sau droguri. Iar specialiştii au instrumentele necesare să ajute.

MARIA VÎRLNAC, decan, Facultatea Psihologie şi Pedagogie, Universitatea Ion Creangă, Chişinău: „Înlocuirea unii substanţe care sunt mai mult mai periculoase cu alt tip, care este mai puţin. De exemplu alcool cu substanţe fară alcool sau ţigări fară fum. 02 38 MUSCA 03 58 Acestă concepţiei de reducere a riscurilor merge pas în pas cu reducerea consumului de substanţe.”

La finalul evenimentului de la Chişinău, membrii organizaţilor internaţionale au semnat o declaraţie comună privind politicile de reducere a riscurilor asociate substanţelor sau comportamentelor care creează dependenţe.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter