Justiție

BNM, responsabilă civil în dosarul "Furtul miliardului"

BNM, responsabilă civil în dosarul "Furtul miliardului"

Banca Naţională a Moldovei rămâne parte civilmente responsabilă în dosarul "Furtul miliardului" şi va răspunde pentru acţiunile fostului guvernator BNM, Dorin Drăguțanu, dar și a foştilor viceguvernatori, Ion Sturzu şi Emma Tăbîrţa, toţi cu statut de acuzat. Decizia a fost luată astăzi de magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, care au respins cererea guvernatoarei BNM, Anca Danu Dragu.

Potrivit magistraţilor, BNM rămâne responsabilă civil de acţiunile a trei învinuiţi în dosarul "Furtul miliardului". Este vorba despre fostul guvernator, Dorin Drăguțanu, acuzat de complicitate la escrocherie și spălare de banil în proporţii deosebit de mari, săvârșită de un grup criminal, dar și a foştilor viceguvernatori, Ion Sturzu şi Emma Tăbîrţa. La modul practic, asta înseamnă că dacă cei trei vor fi găsiți vinovați de complicitate la escrocherie și spălare de bani, Banca Naţională va fi obligată să restituie prejudiciul cauzat de aceştia - aproximativ două miliarde de lei. Reprezentanţii BNM nu au comentat deocamdată decizia instanţei.

"Se respinge cererea depusă de guvernatoarea Băncii Naţionale a Moldovei, Anca Danu Dragu, cu privire la încetarea calităţii de parte civilmentă, responsabilă a Băncii Naţionale ca fiind nefondată. Încheierea este definitivă, dar poate fi contestată odată cu fondul cauzei."

În același proces de judecată mai sunt examinate cauzele penale pe numele oligarhului Vladimir Plahotniuc. Avocatul acestuia le-a cerut magistraţilor ca toate bunurile clientului său să fie scoase de sub sechestru. Procurorii consideră solicitarea nefondată.

ALEXANDRU CERNEI, procurorul de caz: Noi am prezentat astăzi decizia instanţei de apel care sunt definitive şi irevocabile, în care au fost deja examinate legalitatea asupra aplicării sechestrului pe aceste bunuri. Avocatul ar putea să ceară, este dreptul lui, doar atunci când argumente şi circumstanţe noi, lucru ce nu a fost prezentat. Din acest motiv am pledat pentru respingerea cererilor.

Pe numele fostului lider PDM, fugarul Vladimir Plahotniuc, e aplicată măsura de arest preventiv pentru 30 zile. Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019 şi este învinuit în trei capete de acuzare în dosarele "Metalferos", "Frauda Bancară" și "Sacoşa", în care figurează şi fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter