Actualitate

Republica Moldova nu poate face față creșterii cererilor de cetățenie din partea rușilor

post-img
Pașaport R. Moldova
Sursa foto: tvr

Autorităţile din Republica Moldova au declarat că întâmpină dificultăţi în a face faţă unei creşteri abrupte a cererilor de acordare a cetăţeniei depuse de persoane din Federaţia Rusă, o creştere care se înregistrează de când a început războiul din Ucraina, relatează Reuters.

„În contextul creșterii cererilor de cetățenie moldovenească, agenția solicită guvernului să prelungească termenul de examinare a cererilor la șase luni”, a declarat agenţia guvernamentală care se ocupă de cetăţenie şi paşapoarte.

"Situaţia geopolitică din regiune, creată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a generat o creştere a numărului de persoane care doresc să obţină cetăţenia moldovenească", a declarat Agenţia de Servicii Publice.

Instituţia a precizat că 70 la sută dintre solicitanţi sunt cetăţeni ruşi şi 20% ucraineni, fără a oferi cifre specifice privind numărul celor care doresc să obţină cetăţenia Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa.

Guvernul pro-european al Republicii Moldova a denunţat invazia Rusiei în Ucraina din 2022 şi denunţă încercările Moscovei de destabilizare.

Republica Moldova se bucură de un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, iar cetăţenii moldoveni care pot dovedi că strămoşii lor au trăit pe teritoriul României Mari înainte ca o parte din acesta să fie inclus în Uniunea Sovietică în 1940 au dreptul să solicite cetăţenia română şi, prin urmare, pot deveni cetăţeni UE.

Populaţia Republicii Moldova din epoca sovietică, de 4,3 milioane de locuitori, s-a redus la aproximativ 2,5 milioane - fără a lua în calcul enclava regiunii transnistrene condusă de separatiştii pro-ruşi - după ce aproape un milion dintre cetăţenii moldoveni au plecat în căutarea unei vieţi mai bune. Republica Moldova post-sovietică a dezvoltat legături strânse cu România, membră a Uniunii Europene.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter