Politic

Igor Grosu: "Noi vom avea gaze pentru a trece cu bine iarna. Rugămintea este să fim mai economi"

post-img
Igor Grosu
Sursa foto: TVR Moldova

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, aflat în platoul emisiunii "Punctul pe AZi", a dat asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale în plină iarnă.

"Problema gazelor persistă. Gaze noi vom avea. Lecția e învățată, avem și experiență, deci ne pregătim serios de perioada rece a anului. Iarna va fi complicată pentru că ea ține de invazia Federației Ruse din Ucraina. Ambele conducte de nord au fost sistate. Nu știm cum vor evolua lucrurile din Ucraina, trebuie să fim foarte atenți și vigilenți, să fim pregătiți. Nu trebuie în niciun caz să ne relaxăm, să ne pregătim și din punct de vedere energetic și din punct de vedere al securității statului și din punct de vedere al securității alimentare. Indiferent de unde vor veni aceste gaze, noi vom avea gaze, resurse pentru a trece cu bine iarna. Rugămintea este să fim mai economi", a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Cât despre prețul gazului, președintele Parlamentului susține că acesta este majorat din cauza invaziei Federației Ruse din Ucraina.

"Prețul va fi influențat de război, de această invazie. Să nu-și facă nimeni iluzia că e alt motiv. Gazul nu costă atât cât e acum pe piață. Este prețul războiului, nu e altceva. Va trebui să intervină statul, fiecare guvern va trebui să intervină și noi la fel vom face lucrul acesta pentru a amortiza factura la cetățeni. Vom căuta surse mai ieftine, pe de altă parte statul va veni cu compensații. Aceasta e soluția."

Președintele Parlamentului a mai menționat că Republica Moldova se află într-o poziție favorabilă la capitolul energiei electrice.

"Cu electricitatea stăm mai bine pentru că surse avem mai multe, nu e doar Cuciurganul de pe piața ucraineană. Ucraina e un producător mare de energie, industria în multe regiuni este oprită, distrusă și Ucraina are un surplus de energie electrică care o poate oferta. Parțial noi procurăm 30% din Ucraina, putem aduce din România. Chiar la începutul războiului noi și Ucraina am reușit să devenim parte a rețelei energetice europene, lucru în care eu nu credeam. Deci, chiar dacă sună un pic mai straniu, cu energia electrică stăm mai bine", spune Igor Grosu.


Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită aici.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter