Social

Bicicleta, alternativă ieftină și prietenoasă. "Ziua Mondială fără Maşini" încheie astăzi Săptămâna Europeană a Mobilității

"Ziua Mondială fără Maşini"
Sursa video: TVR MOLDOVA

"Ziua Mondială fără Maşini" încheie astăzi Săptămâna Europeană a Mobilității. Cu toate acestea, ambuteiajele în trafic la orele de vârf au fost ca în oricare altă zi, semn ca locuitorii din Chişinău renunţă greu la autoturisme. Unii, însă, au folosit astăzi pentru deplasare bicicleta, o soluţie mult mai prietenoasă atât cu sănătatea cât şi cu bugetul personal.

DANIELA DANILOVA, reporter TVR MOLDOVA: „De Ziua Mondială fără Maşini… Chişinăul este la fel de aglomerat, iar aerul - în continuare extrem de poluat de emisiile de poluanţi. Se întâmplă în timp ce specialiştii trag un semnal alarma privind impactul negativ asupra sănătăţii, transportul fiind considerat al doilea cel mai mare sector poluant din Europa.”

În timp ce şoferii zăbovesc minute în şir la cozi kilometrice pe străzile neîncăpătoare pentru atât de multe maşini, alţi locuitori ai Chişinăului aleg o alternativă mai sănătoasă.

„– Bună dimineaţa! 

– Bună dimineaţa!”

El este Vasile Fotescu, lector universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice şi un împătimit al deplasării pe două roţi. Pedalează de când era mic copil şi nu a renunţat la bicicletă nici când s-a mutat în aglomeratul Chişinău.

VASILE FOTESCU, lector universitar, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice: „Era doar o bicicletă în Academie, acum, după vreo patru ani de zile, deja sunt mult mai multe. Studenţii dacă vedeau că bicicleta este, înseamnă că eu am ajuns la timp la ore. MUSCA Nu m-am simţit cumva stingherit de faptul că, uite, vin alţii cu maşina şi eu cu bicicleta. O să vă convingeţi că anumite biciclete poate să coste mai mult decât o maşină.”

Chişinăul este, încă, un oraş neprietenos şi, uneori, chiar periculos pentru biciclişti. De asta crede lectorul universitar că puţini locuitori ai capitalei Republicii Moldova aleg să se deplaseze cu acest mijloc ieftin şi nepoluant.

VASILE FOTESCU, lector universitar, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice: „Dar au înţeles foarte mult şi au trecut la acest transport pentru că au văzut avantajele. În primul rând al mobilităţii şi în al doilea rând pentru că tu câştigi în timp. Nu o să ajungeţi de la Ciocana în Centru cu niciun transport pe care îl aveţi.” 

„– Cu bicicleta 

– da.”

Alegerea sănătoasă a profesorului i-a inspirat pe unii colegi şi studenţii.

„Eu şi colegul meu preferăm să mergem pe jos până la Academie. MUSCA Dimineaţa este foarte bine, mai inspirăm aer curat. – Mai ales înainte de actorie…”

Specialiştii în sănătate spun că, anual, aproximativ 376 de mii de decese premature în Uniunea Europeană sunt cauzate direct de poluarea aerului cu microparticule. Iată de ce Săptămâna Europeană a Mobilității lansează o campanie de încurajare a mobilităţii urbane durabile.

DR. LILIANA ARNĂUT, direcţia Promovarea Sănătăţii, ANSP: „În urma aplicării ciclismului, mersului, mobilităţii active, aceste cifre s-au redus substanţial, în jumătate. Mişcarea este un mod prin care noi putem preveni maladiile netransmisibile. Cu cât mai activi, cu atât mai sănătoşi.”

Republica Moldova s-a alăturat Declarației de la Viena din 2021 privind Transportul, Sănătatea și Mediul în Regiunea Europeană, prin care a fost aprobat Master-Planul European pentru ciclism. Iar recent, Guvernul a aprobat noi măsuri de reglementare a circulației trotinetelor electrice, pentru siguranța utilizatorilor şi a celorlalţi participanţi la trafic.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter