Extern

În apele Mării Negre din regiunea Odesa, epidemiologii au descoperit bacterii ce pot provoca unele boli de care nu s-a mai auzit de aproape un secol

În apele Mării Negre din regiunea Odesa, epidemiologii au descoperit bacterii ce pot provoca unele boli de care nu s-a mai auzit de aproape un secol

În apele Mării Negre din regiunea Odesa, epidemiologii au descoperit bacterii ce pot provoca unele boli de care nu s-a mai auzit de aproape un secol. Una dintre ele este tetanosul, o afecţiune neurologică fatală pentru cei nevaccinaţi. Potrivit specialiştilor ucraineni, bacteriile au apărut în urma distrugerii barajului de la Nova Kahovka. Informaţia a fost prezentată de activiştii de mediu în cadrul unui seminar pentru jurnalişti, despre efectele războiului asupra Mării Negre, desfăşurat în Georgia.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică din Ucraina, cele mai recente rezultate ale probelor de apă prelevate din Marea de Neagră din regiunea Odesa arată că persoanele care se scaldă în această zonă îşi pun sănătatea în pericol. În ultima perioadă, numărul cazurilor de boli diareice acute s-a dublat.

OLENA MARUSHEVSKA specialist, Hub-ul Ucrainei privind Mecanismul Național de Asistență în Marea Neagră. „Aici este Salmonella, rotavirus care provoacă diaree. Mai este un virus care provoacă probleme gastrointestinale. Sunt şi vibrioni de holeră însă nu boală, ceea ce înseamnă că nu este transmisibilă. Tetanos.... Oamenii sunt îndemnaţi să se vaccineze împotriva tetanosului. Putem spune că are legătură cu Nova Kahovka pentru că aceste virusuri nu sunt normale”.

Între timp, inundaţiile provocate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka au adus în Marea Neagră, prin râul Nipru, substanţe chimice extrem de periculoase, precum erbicide sau pesticide. Pe lângă pericolul asupra sănătăţii oamenilor, la fel de afectat e şi ecosistemul marin. De la începutul invaziei ruse, zeci de mii de delfini ar fi murit din cauza muniţiilor şi substanţelor chimice.

BAYRAM ÖZTÜRK, profesor, Universitatea din Istanbul, Turcia. „Sunt mai multe speculaţii – între 1000 şi 50 de mii, dar eu nu pot spune cu precizie. Ştiu că 1000 de delfini au naufragiat pe parcursul războiului pe ţărmurile a patru ţări: Ucraina, România, Bulgaria şi Turcia”.

Totuşi, cea mai afectată zonă a Măriii Negre este cea din regiunea Odesa, spun specialiştii. Pe lângă poluarea bacteriană, mai există pericolul celei radioactive, din cauza muniţiilor ce ajung în mare. De exemplu, minele marine pot provoca distrugeri pe termen lung şi scurt.

VADIM CHEPTANARU jurnalist TVR MOLDOVA. „Cea mai mare distanţă parcursă de o mină marină, provenită din războiul dus de Rusia în Ucraina a fost Batumi, Georgia. Aceasta a explodat acum câteva luni, lângă ţărmurile oraşului, la nici 25 de kilometri distanţă."

BAYRAM ÖZTÜRK, profesor, Universitatea din Istanbul, Turcia  . „Poluarea, inclusiv a apei. Încă nu cunoaştem care a fost impactul radioactivităţii pentru că unele muniţii conţin material radioactiv. Urmează scurgerile de petrol. Corabia (n.r naufragiată în Marea Neagră) "Moscova" este un exemplu. Nu ştim câte tone de ulei s-au scurs în Marea Neagră şi unde au ajuns”.

După explozia barajului de la Nova Kahovka, cercetătorii din Ucraina şi cei din România au prelevat recent probe din apele Mării Negre din ţările lor pentru a compara rezultatele contaminării. Seminarul s-a desfăşurat cu sprijinul fundaţiei germane Friedrich-Ebert-Stiftung, pentru a prezenta efectele războiului asupra Mării Negre şi a ţărilor din bazin.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter