Actualitate

M. Sandu: O grupare criminală caută din răsputeri să preia întregul control asupra regiunii găgăuze

post-img
imagine simbol

„Vedem încercări de a folosi autonomia găgăuză în scopuri de destabilizare. O grupare criminală caută din răsputeri să preia întreg controlul asupra regiunii. Autonomia găgăuză trebuie să fie condusă de găgăuzi, în interesul comunității pe care o reprezintă, și nu în interesul hoților”, a spus președinta R. Moldova, Maia Sandu, în Plenul Parlamentului, joi.

Președinta R. Moldova a menționat că bunăstarea locuitorilor din autonomie depinde de bunăstarea Republicii Moldova.

„Cu cât mai unită, mai stabilă va fi țara, cu atât mai mari vor fi șansele de dezvoltare economică pentru toți. Autonomia a fost creată pentru a asigura păstrarea limbii, culturii și tradițiilor poporului găgăuz. Și asta trebuie să fie preocuparea celor care au ajuns în funcții de răspundere”, a spus șefa statului.

„Dragi locuitori din regiune, știu că vi se spune că cei de la Chișinău nu vă vor binele. Dar acesta este un fals, singurul scop al celor care vă spun asta este să nu ne permită să fim dezbinați și să nu fim o țară puternică. Eu voi continua să mobilizez resurse pentru investiții în localitățile și întreprinderile din autonomie și voi continua să acționez pentru a ajuta la salvarea limbii și culturii găgăuze”, a afirmat Maia Sandu.

Citește și: Un miracol de Paște. ANI a decis să verifice banii Evgheniei Guțul adunați din zilele de naștere

Președinta a mai menționat că Republica Moldova continuă să fie ținta eforturilor de destabilizare, având drept obiectiv provocarea conflictelor interne.

„Pioni ai acestor scheme se află și în Parlamentul Republicii Moldova. Am văzut cu toții că, în Moldova, sunt și oameni gata să le facă rău vecinilor, neamurilor și, în final, copiilor lor. Cum altfel să explici acțiunile lor de subminare a statului în care trăiesc și ei, și copiii, și vecinii, și neamurile lor? Cum să explici dorința de a desființa democrația? Sau influențarea justiției pentru a proteja corupția? Vin cu un apel către partidele politice parlamentare și extra-parlamentare: acționați cu responsabilitate și înțelepciune. Opriți discursul de ură și cel de dezbinare. Nimic nu justifică destabilizarea țării și punerea siguranței oamenilor în pericol”, a adăugat șefa statului.

Amintim că bașcanul regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, se află în arest la domiciliu. Ea a fost reținută pe 25 martie în Aeroportul Internațional Chișinău după ce a încercat să fugă din Republica Moldova în timp ce „planifica să zboare la Istanbul, în interes de serviciu”.

Evghenia Guțul este învinuită că a comis, în complicitate, patru infracțiuni legate de finanțarea campaniei sale electorale pentru alegerile din mai 2023 pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, inclusiv pentru falsificarea documentelor.

Ea ar fi camuflat ca donații transferuri din „surse interzise”, în valoare de 370.000 de lei. Este vorba de dosarul în care Evghenia Guțul figurează alături de actuala viceprimară a municipiului Orhei, Anastasia Țurcan, în trecut trezoriera candidatei la funcția de bașcan, din campania electorală din 2023.

Citește și: /VIDEO/ Sărbătoare pentru Evghenia Guțul după decizia Judecătoriei Ciocana

Bașcanul este acuzată și într-un alt dosar privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor”. În ianuarie 2022, în temeiul sesizării Inspectoratului Național de Investigații și a Comisiei Electorale Centrale, procurorii au inițiat urmărirea penală în privința Evgheniei Guțul și a Svetlanei Popan.

Cele două au statut de învinuite într-un dosar privind finanțarea ilegală a Partidului „Șor” de către un grup criminal organizat în perioada 2019-2022.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter