Justiție

Trei vameși de la Aeroportul Chișinău au ajuns după gratii și sunt învinuiţi de luare de mită de la pasageri. Gheorghe Brasovschi, fiul uni fost deputat PDM, va sta 30 de zile în arest în penitenciar

Trei vameși de la Aeroportul Chișinău au ajuns după gratii și sunt învinuiţi de luare de mită de la pasageri. Gheorghe Brasovschi, fiul uni fost deputat PDM, va sta 30 de zile în arest în penitenciar

Fiul fostului deputat PDM, Gheorghe Braşovschi, va sta următoarele 30 de zile în arest în penitenciar. Alţi doi inspectori vamali au primit 30 de zile de arest la domiciliu. Decizia a fost luată de magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana. Cei trei activau la postul vamal al Aeroportului Internaţional Chişinău şi sunt învinuiţi de luare de mită de la pasageri.

Primul a fost adus în fața magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, Constantin Brașovschi. Este fiul fostului deputat PDM, Gheorghe Braşovschi. El a fost escortat de mascaţii CNA și a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

Avocatul lui Braşovschi a declarat că bărbatul pledează nevinovat. În faţa instanţei au ajuns și alți doi inspectori vamali de la Aeroportul Internaţional Chişinău, reţinuţi, la fel, pentru acte de corupţie.

Avocaţii celor trei susţin că demersul procurorului de a-i aresta este neîntemeiat.

MIHAIL MIŞCO, avocat: Riscurile invocate de către procuror sunt neprobate. Considerăm că urmărirea penală poate să fie desfăşurată prin cercetarea acestor persoane în libertate.

ALEXANDRU TONU, avocat: Eu cred că procurorul a eşuat în a proba prezentul demers. Considerăm că este unul neîntemeiat şi abuziv.

Procurorul de caz a motivat necesitatea plasării celor trei în arest preventiv pentru a nu fi pereclitată ancheta.

SIMION CARAJA, procurorul de caz: Aflându-se în libertate, ţinând cont că urmărirea penală este la faza iniţială, ar putea influenţa martorii. Ce aţi ridicat în urma percheziţiilor? - S-au ridicat mijloace băneşti, telefoane, alte bunuri. Pledează nevinovaţi şi nu au dat declaraţii.

În dosar mai au statut de învinuiți și fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, dar și fiul deputatului socialist Radu Mudreac. Ambii sunt cercetați în libertate, alături de alţi doi inspectori vamali. Toți pledează nevinovat. Tot astăzi, Biroul Permanent Național al PAS a anunţat despre excluderea din partid a Victoriei Cazacu și îi cere repetat să-și depună demisia. Cazacu nu ne-a răspuns la telefon pentru o reacţie, însă a declarat, pentru Europa Liberă, că nu-și va depune mandatul și va rămâne deputat neafiliat până la elucidarea tuturor circumstanțelor. Ofițerii CNA au efectuat, luni, 17 percheziții la cei șapte inspectori vamali și persoane fizice din dosar. Potrivit anchetei, angajaţii postului vamal de la Aeroprotul Internațional Chișinău ar fi luat mită, între 50 și 1000 de dolari, pentru a le permite unor pasageri să introducă sau să scoată din țară bunuri fără a achita taxele vamele.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter