Economic

Antreprenori de pe ambele maluri ale Prutului, reuniți la Chişinău în cadrul Forumului economic România - R. Moldova

Antreprenori de pe ambele maluri ale Prutului, reuniți la Chişinău în cadrul Forumului economic România - R. Moldova

Peste 200 de antreprenori din România şi Republica Moldova s-au reunit astăzi la Chişinău în cadrul Forumului Economic România-Republica Moldova. Evenimentul are scopul de a consolida și diversifica exportul românesc pe piața din Republica Moldova, de a crește investițiile și a crea noi parteneriate.

Investitorii români recunosc că piaţa din Republica Moldova a devenit mai atractivă şi analizează posibilităţile de a creşte investiţiile.

BOGDAN PÎRVU antreprenor, România: „Suntem prezenţi pe piaţa din R. Moldova printr-un distribuitor local. Dar am venit la acest forum cu încredere fiindcă suntem un producător care avem o strategie de extindere pentru următorii ani."


VICTOR NISTORICA administrator brutărie, Republica Moldova: „Deja am început colaborarea pe piaţă românească. Avem clienţi, de fapt este partenerul nostrum principal la export. Mai mult de 10 % din afacere deja merge în colo. Şi am venit să înţelegem pe deoparte şi cadrul legal, economic pe partea de inovaţii şi posibilităţi de extindere, de găsire a clienţilor noi".

Forumul economic de la Chișinău s-a axat pe trei paneluri de discuţii: internaţionalizarea afacerilor; comerţ bilateral şi eficienţă energetică.


VICTOR PARLICOV ministrul Energiei, Republica Moldova: „Peste 50 la sută din energia consumată în R. Moldova se consumă în clădiri. Aici la capacitatea de cumpărare a populaţiei, eficienţa energetică are un rol deosebit şi acest lucru a devenit şi mai evident în special în ultima perioada când am trecut peste acele şocuri de preţuri”.


ALEXANDRU CHIRIŢĂ Grupul Electrica, România: „R. Moldova este încă în prag de dezvoltare al sistemelor energetice şi este foarte important să avem o deschidere şi colaborare pentru a putea dezvolta în principal investiţiile în tot acest domeniu”.


PAVEL CASIAN-NIŢULECU secretar de stat, Ministerul Energiei, România: „Este un real interes al ambelor state, a antreprenorilor din ambele state care vor să investească în acest sistem energetic şi economic. Va aduce un plus de imagine în primul rând R. Moldova”.

România sprijină R. Moldova, iar prezenţa a peste 100 de companii româneşti la eveniment confirmă încrederea investitorilor, în pofida unor riscuri de Securitate.


MIRCEA ABRUDEAN secretar general al Guvernului României: „S-au făcut paşi concreţi şi în direcţia care trebuie în acest sens, rezultatele fiind vizibile şi în creşterea cifrei de afaceri a companiilor româneşti de aici. Avem un total de peste 10 mii de locuri de muncă create de investitorii români din R. Moldova şi o cifră de afaceri de 1 miliard de euro. Asta însemnă mult, înseamnă că investitorii rdin România au încredere ceea ce se întâmplă în R.Moldova”.


EXCELENŢA SA CRISTIAN-LEON ŢURCANU ambasadorul României în Republica Moldova: „Faptul că suntem aici reprezintă mai mult decât evidenţierea trendului pozitiv al relaţiei bilaterale pe toate dimensiunile. Grupurile de lucru la care participaţi astăzi indică foarte bine provocările cu care se confruntă economiile noastre”.


Forumul economic România – R. Moldova a fost organizat de Asociația Investitorilor din România, Ambasada României și Biroul de promovare comercial-economică din cadrul Ambasadei României în R. Moldova.


DAN NUŢIU preşedinte AIR: „În acest an, din punct de vederea a Asociaţiei avem cel mai mare afluenţe de membri noi, toţi membrii sunt companii care vin să investească în RM sau care intenţionează să investească în viitorul apropiat”.


DUMITRU ALAIBA ministrul dezvoltării Economice şi Digitalizării: „Evident că partea cea mare a lucrului este pe noi, pe guvern ca să cream acele condiţii şi să oferim acele stimulente dacă vreţi, astfel încât acest interes să se materializeze în investiţii, în locuri de muncă. Şi aici este important să menţinem cursul european, să avansăm cât mai rapid asta fiind principala sursă de siguranţă pe termen lung pentru investitori”.


România este principalul partener comercial al Republicii Moldova. În 2022, schimbul de marfuri a crescut cu aproape 50 la sută, depăşind 3 miliarde de dolari. În prezent, fiecare al 4 euro din comerţul exterior este cu România. În Republica Moldova sunt aproximativ 1600 de investitori români.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter