Social

Unirea Principatelor a fost celebrată şi de istorici, profesori și cercetători de pe ambele maluri ale Prutului, reuniți la USM

Unirea Principatelor a fost celebrată şi de istorici, profesori și cercetători de pe ambele maluri ale Prutului, reuniți la USM

Unirea Principatelor , înfăptuită în urmă cu 164 de ani a fost celebrată şi de istorici, profesori și cercetători, de pe ambele maluri ale Prutului, reuniți la Universitatea de Stat din Chişinău. Manifestaţia cultural-ştiinţifică a avut și un moment artistic prezentat de elevii Liceului Alexandru Ioan Cuza din Chişinău.

NARCIS-IONUŢ AFRĂSINEI, director adjunct, Institutul Cultural Român: „nstitutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chişinău îşi propune astfel să puncteze principalele date din istoria României şi ale Republicii Moldova care au marcat într-un mod definitoriu istoria şi viaţa culturală de pe cele două maluri ale Prutului”.

IGOR ŞAROV, rector, Universitatea de Stat din Republica Moldova: „Este o zi deosebită astăzi pentru întreaga suflare românească, ziua de 24 ianuarie 1859 intrând în istorie. A fost un vis multisecular al românilor”.

MIRCEA-CRISTIAN GHENGHEA, lector, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi: „Începând cu anul 1859, data de 24 ianuarie a căpătat o relevanţă aparte în istoria românilor datorită evenimentului petrecut atunci”.

Momentul festiv a fost marcat și de un grup de elevi care au prezentat personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel ce a stat la temelia înfăptuirii Micii Uniri.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău în colaborare cu Universitatea de Stat a Moldovei, Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova "Alexandru Moşanu", dar şi Liceele "Alexandru Ioan Cuza" din Chişinău şi Iaşi.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter