Extern

Copii ucraineni, răpiți și forțați de ruși să lupte împotriva țării lor. Povestea lui Rostislav, puștiul care a evadat din tabăra rusească

video

Ruşii răpesc copii ucraineni pe care-i pregătesc să lupte împotriva propriei ţări. Iar Moscova nu doar că nu ascunde această practică, ba chiar se laudă cu ea la televizor, relatează tvrinfo.ro.

ZFR

Televiziunea rusă a prezentat adolescenţi îmbrăcăţi în uniforme militare care sunt învăţaţi să asambleze puşti de asalt Kalaşnikov, într-o tabără din regiunea Volgograd. Aproximativ 300 dintre ei sunt copii ucraineni din Doneţk, Lugansk sau Zaporojie, scrie The Times.

Rostislav avea 16 ani când a început războiul. Ruşii l-au luat din satul lui de lângă Herson şi l-au dus într-o tabără militară, unde a făcut instrucţie de front. A refuzat paşaportul rusesc şi a făcut 15 zile de carceră, dar ulterior a reuşit să evadeze. 

„Ei spuneau că Herson și Odesa sunt orașe rusești, că Ucraina nu va mai exista în curând, că nimeni nu mai are nevoie de noi și că nu ne vom mai întoarce niciodată. În fiecare dimineață eram obligați să cântăm imnul național rusesc. Dacă nu cântam, eram pedepsiți”, povestește băiatul.

Kievul afirmă că peste 19.000 de copii ucraineni au fost deportați în Rusia, de la începutul războiului, iar alți aproape 2.000 sunt dați dispăruți. Mulţi au ajuns în aşa-numitele tabere patriotice unde, pe lângă pregătire militară, sunt supuşi unui proces meticulos de îndoctrinare politică, susţine The Times.

Vladislav Havrilov, investigator al crimelor de război: “Până în prezent, eu și colegii mei am reușit să găsim 60 de astfel de tabere, folosind surse deschise și alte mijloace. Există dovezi că încearcă să le schimbe documentele ucrainene în documente rusești. Adesea le schimbă numele și prenumele pentru a face dificilă identificarea copilului”.

ZFR

În aceste tabere patriotice, ruşii încearcă să creeze o generaţie de ucraineni care va urî tot ceea ce este ucrainean, spun analiştii. Şi care nu va ezita să lupte împotriva propriului popor.

Ion Tăbârţă, analist politică externă: Federaţia Rusă îi creşte pe aceşti tineri, care ulterior vor fi trimişi pe teritoriul Ucrainei ocupate şi ei nu vor fi cetăţeni ai statului ucrainean, ei vor fi nişte purtători fanatici ai ocupaţiei ruse. Aceşti copii vor fi elemente puternice de propagandă. Şi aceşti copii vor fi puşi în anumite funcţii cheie, ei vor deveni pilonii regimului de ocupaţie rus pe aceste teritorii”.

Curtea Penală Internațională a emis anul trecut un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război legate de răpirea copiilor ucraineni. Moscova a negat acuzaţiile, dar a recunoscut că a adus sute de mii de copii ucraineni în Rusia, începând cu anul 2022. Însă aceşti copii ar fi sosit în Federaţia Rusă împreună cu familiile lor, a transmis Kremlinul.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter