Economic

Pentru repararea sau cumpărarea caselor. Dobânzile mai mari la credite nu-i sperie pe basarabenii care s-au împrumutat cu circa 940 milioane de lei în luna mai

Credite mai scumpe
Sursa video: TVR MOLDOVA

Dobânzile mai mari la credite nu par să-i sperie pe basarabeni. În luna mai, cetăţenii Republicii Moldova au împrumutat de la bănci 940 milioane de lei, cu cinci la sută mai mult decât în aprilie.

În luna mai 2022, volumul total al creditelor noi acordate s-a ridicat la 4,1 miliarde lei, în creștere cu 24,5 la sută față de mai 2021. Peste 60 la sută reprezintă creditele în moneda națională, adică 2,5 miliarde lei, în creştere cu 1,6 la sută față de luna precedentă. Aproape 36 la sută reprezintă creditele în valută, al căror volum recalculat a atins valoarea de 1,4 miliarde lei, în creştere cu 32 la sută față de luna precedentă și de două ori mai mult față de mai 2021. 

În luna mai, volumul creditelor în moneda națională acordate persoanelor fizice s-a majorat, comparativ cu aprilie, cu 5% și a ajuns la 942 milioane lei. Aproape 70 la sută au fost credite de consum iar 27% împrumuturi pentru achiziția unor imobile. Datele BNM arată că cele mai multe credite imobiliare şi de consum au fost acordate, preponderent, în moneda națională - 86 şi, respectiv, 99 la sută. 

Cele mai solicitate au fost creditele cu termene de rambursare de la doi până la cinci ani. Acestea au fost acordate cu o rată medie a dobânzii de 10,9 la sută. Cea mai mare rată medie a dobânzii la creditele acordate în moneda națională -11%-  s-a  înregistrat la împrumuturile cu termenul de rambursare de la şase până la 12 luni. Banca Naţională nu încurajează populaţia să apeleze la creditare. 

La începutul lunii iunie, BNM a majorat rata de bază cu încă 3 puncte procentuale. Potrivit guvernatorului Băncii, Octavian Armașu, înăsprirea politicii monetare încearcă să crească atractivitatea depozitelor şi să-i îndemne pe oameni să facă economii. 

Creşterea consumului prin creditare sporeşte şi presiunile pro-inflaționiste. Oameni spun că, în ziua de azi creditele au devenit o necesitate şi că, de multe ori, sunt nevoiţi să ceară ajutorul băncilor.

„Pentru casă am luat credit şi repede l-am dat înapoi. Nu-mi place să iau credite, pentru mine e o responsabilitate pe care nu vreau să mi-o mai asum.”

„La bancă ieri am fost. Pentru ce aveţi nevoie de credit ? – Pentru casă. Înainte, vreo 5 ani în urmă, am luat pentru reparaţie. Important este de unde să iei credit, de la bancă, da, nu de la microfinaţare. Eu am luat şi am crezut că n-am să mai trăiesc, am însurit până l-am dat.”

„Pentru reparaţie, am cumpărat apartament şi pentru reparaţie am luat credit şi în 5 ani l-am achitat. Oamenii nu iau credit ca să se ducă la teatru sau la pizza, iau pentru medicină, construcţie sau să plece.”

Experţii susţin că această creştere a împrumuturilor pentru consum, ar putea fi doar un episod de moment.

VIOREL GÎRBU expert economic: „Nu este bine să facem concluzii pripite pe baza unor tendinţe de scurtă durată. Dacă aceste tendinţe se vor manifesta şi în perioada următoare creditarea consumului va fi mai mare, atunci urmează să vedem care va fi comportamentul autorităţilor.”

Potrivit lui Viorel Gîrbu, după măsurile luate de BNM, comportamentul sectorului bancar s-a schimbat iar consumul nu mai este creditat la fel de mult ca anul trecut.

VIOREL GÎRBU expert economic: „Preferinţele în acordarea creditelor de către băncile comerciale s-a schimbat. Acestea, în anul curent, creditează cel mai mult dezvoltarea, industria prelucrătoare. Cea mai mare pondere o deţin creditele pentru construcţia imobilelor, lucrul acesta a fost similar şi anul trecut.”

Situaţia poate fi, însă, alta în cazul companiilor de microfinaţare.  

VIOREL GÎRBU expert economic: „Efectul pozitiv atins de schimbarea politicii monetare va avea impact negativ din perspectiva organizaţiilor de microfinaţare, acolo unde survigarea statului este mai mică statistica întârzie foarte mult, noi ştim ce se întâmplă acolo. Acolo este risc foarte mare, ca aceste organizaţii să ofere credite multe, compensând  comportamentul restrictiv. ”

Experţii îi îndeamnă pe oameni ca, înainte de a accesa un împrumut, să verifice atent condiţiile de creditare, în special la companiile de microfinaţare. La începutul lui iunie, Banca Nationala a Moldovei a majorat cu încă 3 puncte procentuale rata de bază, de la 15,5% la 18,5%. 

Este a patra majorare în acest an a ratei de baza aplicată principalelor operaţiuni de politica monetara pe termen scurt. Factorii care determină dinamica inflației sunt prețurile de import la resursele energetice şi produsele alimentare. Rata inflației s-a majorat de la 13,9 la sută, în decembrie 2021, la peste 27 la sută în luna aprilie. 

Potrivit prognozelor BNM, în toamnă inflația ar putea ajunge la 31 la sută. La începutul lunii, Parlamentul a constituit o Comisie specială privind controlul inflației și politica monetară, la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate. Deputaţii vor analiza modul în care s-au luat deciziile în mai multe instituţii de stat cu atribuţii în domeniu, în ultimele 18 luni.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter