Economic

Numărul fraudelor cu ajutorul cardurilor bancare în Republica Moldova, în continuă creştere

Numărul fraudelor cu ajutorul cardurilor bancare în Republica Moldova, în continuă creştere

Numărul fraudelor cu ajutorul cardurilor bancare În Republica Moldova este în continuă creştere. Potrivit poliției, în primele 8 luni ale acestui an au fost înregistrate peste 1740 de infracțiuni de acest fel, cu peste 50 % mai multe decât în perioada similară a anului trecut.

DIANA FETCO, șef Secția Comunicare și Protocol, IGP: Sunt escrocherii săvârșite prin metoda rudei implicate în accident rutier, prin metoda vânzării bunurilor mobile, imobile pe diverse platforme de anunțuri. Escrocherii săvârșite de către persoanele care se prezintă ca angajați bancari dar şi cele săvârșite prin metoda de investiții sau așa zisa "piramidă financiară". Escrocii au furat de la oamenii creduli peste 30 milioane de lei.

Escrocii profită de naivitatea victimelor si de lipsa lor de educatie in gestionarea informatiilor online. De multe ori se apelează și la latura sentimentală, la viciile si dorinta de cistig ușor.

"Fiul meu a primit mesaj că a câştigat la o agenţie de turism două bilete prin care el şi cu încă o persoană are voie să plece peste hotare. Deoarece fica lucrează în domeniu repede i-am depistat că era vorba de o fraudă."

"Mamei i-a venit iar noi am informato să nu răspundă şi să nu acceseze aceste linkuri. Au sunat-o pe viber la o bucată de noapte şi i-au spus că sunt de la bancă. Noi i-am spus să nu creadă pentru că aceştia sunt excroci car evor să fure banii de pe cont."

Multi dintre infractorii sunt cei din penitenciare sau de peste hotare. După ce obtin datele personale ale victimelor își crează carduri pentru transferuri de bani sau achiziții online.

ANDREI RUSNAC, expert în securitate cibernetică: Cei din penitenciare care sună de la bancă au cunoştinţe în IT? Nu au cunoştinţe în IT. Ei cunosc că trebuie să întrebe unu, doi , trei. Dacă nu îi reuşeşte se opreşte. Oricine din cei care încearcă să comunice, poate să realizeze acest lucru. Oricine cine are instrument. O breşă de securitate necunoscută preţul poate să coste până la 1 milion de euro.

Victimele escrocilor sunt, de obicei, bătrânii mai puțin familiarizați cu tehnologiile moderne. Lipsa de atentie sau stările emotionale pot duce și ele deseori la greseli.

SVETLANA GOREA, psiholog: Persoanele în etate, mămicile cu bebeluşi şi persoanele care sunt într-o situaţie precară din punct de vedere emoţional. Acestea sunt victimele, categoria de vârstă predispusă escrocilor şi care cel mai frumos poţi să-I manipulezi, să-i foloseşti în schemele de fraude.

Pentru a evita necazurile, nu dați nimănui datele personale și cele ale contului bancar. Nu deschideți și nu salvați atașamentele din e-mailuri sau alte canale de comunicare on-line. Nu accesați link-urile primite de persoane care se prezintă a fi angajați ai băncii. Nu accesați link-urile prin care vi se solicită modificarea datelor de cont. Folositi doar site-urile oficiale și informati imediat banca în cazul unei tranzacţii dubioase.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter