Declarațiile recente ale lui Vladimir Putin denotă că liderul de la Kremlin nu vrea să se angajeze în negocieri de bună-credință și își păstrează obiectivul de a distruge statul ucrainean, estimează Institutul pentru Studiul Războiului, după întrevederea oficialilor ruși și americani în Arabia Saudită pe 18 februarie.
Oficialii citați de Institut spun că Vladimir Putin ar putea fi de acord cu un acord de încetare a focului și de pace pentru a oferi timp armatei ruse să se odihnească și să se reconstituie.
„Printre oficialii occidentali vehiculează ideea că Vladimir Putin folosește negocierile pentru a afla ce concesii poate obține din partea Occidentului și pentru a reintegra Rusia în comunitatea globală. Doi oficiali ai Congresului și un fost oficial înalt al administrației americane au remarcat că ambițiile largi ale lui Putin au rămas neschimbate de la sfârșitul administrației Biden până la noua administrație Trump”, se menționează în analiza Institutului.
Eestimările serviciilor secrete occidentale sugerează că Putin nu a renunțat la obsesia victoriei în Ucraina și crede în continuare că superioritatea militară a armatei ruse este de așa natură încât Rusia poate supraviețui Occidentului și Ucrainei pe câmpul de luptă.
În iunie 2024, Putin a susținut că forțele ruse urmăresc retragerea forțelor ucrainene „din teritoriile care ar trebui să fie sub controlul Rusiei” și că Rusia nu trebuie să efectueze o altă mobilizare parțială similară cu cea din septembrie 2022, deoarece nu încearcă să-și atingă rapid obiectivele militare în Ucraina.
Teoria lui Putin presupune că armata rusă poate susține progrese lente pe câmpul de luptă mai mult decât le pot apăra forțele ucrainene și mai mult decât Occidentul este dispus să sprijine Ucraina.