Social

Primul Centru francofon de ghidare în carieră pentru tineri a fost inaugurat la Universitatea Tehnică

Centru francofon de ghidare
Sursa video: TVR MOLDOVA

Primul Centru francofon de ghidare în carieră pentru tineri a fost inaugurat la Universitatea Tehnică din Republica Moldova. Studenţii şi abosolvenţii vor putea descoperi oportunităţile de angajare în companiile franceze şi se vor informa despre stagiile de practică în Franţa. Proiectele, destinate vorbitorilor de limbă franceză, sunt susţinute financiar de Agenţia Universitară a Francofoniei.

Centrul francofon de la Universitatea Tehnică din Moldova este o platformă destinată tinerilor care sunt în căutarea unui loc de muncă atractiv. Aici vor fi ogranizate întâlniri dintre angajatori şi potenţialii angajaţi şi se vor desfăşura diverse cursuri de formare profesională.

VIOREL BOSTAN rector, UTM: „Acest centru va fi o platformă de integrare a cerinţelor pieţii muncii cu ceea ce se predă şi ce se transmite din competenţile practice studenţilor din universitate.”

MIHAI STAMATI designer industrial, lector UTM: „Franţa este o piaţă mare, dincolo de faptul e una economică e una culturală, şi toate activităţile ce ţin de cultură şi artă, Franţa e un pilon important.”

Marcel Zacuţelu este student la Filiera francofonă din cadrul Facultății Tehnologia Alimentară de la UTM. A făcut stagiul de practică la un restaurant din oraşul Amboise din Franţa. Timp de o lună, tânărul a lucrat cot la cot cu un bucătar-şef.

MARCEL ZACUŢELU, student, Facultatea Tehnologii Alimentare: „Am reuşit să fac diferenţa între lucru, pentru că acolo totul e mult mai bine pus pe picioare , din punct de vedere a spaţilor de lucru, sunt mai respectate regulile şi sanitar la fel şi atmosfera de lucru este mai ambiantă.”

TATIANA PLATON studentă, Facultatea de Litere: „Am fost bursieră a Agenţiei  Universitare a Francofoniei şi am profitat de această şansa de a colobora, interacţiuna cu francezii. Stagiul a fost în domeniul traducerii, am tradus din franceză în română nişte nuvele de ale scriitoare, centru care-i poartă numele.”

Iar această tănără a absolvit facultatea de Tehnologii Alimentare a Universităţii Tehnice din Moldova. De un an şi-a pus pe roate propria afacere în domeniul patiseriei şi brutăriei. Mai nou, şi-a propus să ajungă în Franţa, pentru a afla secretele patiserilor de acolo.

CATALINA NEGOIŢA, antreprenor: „Patiseria franceză este foarte cunoscută, apreciată şi clar lucru că mi-aş dori să fac un stagiu de practică în Franţa, într-o patiserie  renumită şi cred că acest eveniment este un pas înaite pentru asta.”

MOHAMED KETATA director regional, Agenţia Universitară a Francofoniei: „Astăzi, instruirea studenţilor din Republica Moldova corespunde standardelor internaţionale. Tinerii sunt bine formaţi în cadrul universităţilor, ei pot să-şi continue activitatea profesională aici şi pot fi recrutaţi în toată lumea. Acest lucru demonstrează că universităţile din Republica Moldova îşi îndeplinesc rolul.”

Universităţile francofone din Republica Moldova beneficiază de proiecte de dezvoltare în valoare de 2,2 milioane de lei. Banii sunt oferiţi, pentru o perioadă de patru ani, de Agenţia Universitară a Francofoniei. Opt universităţi din Republica Moldova sunt membre ale Agenţiei.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter