Un târg al iniţiativelor civice a fost organizat astăzi la Chişinău. Actiunea a dat prilejul diverselor organizaţii din Cahul şi Ungheni să-şi prezinte activităţile, proiectele şi serviciile, toate susţinute de Uniunea Europeană prin programul "EU4Moldova: regiuni-cheie".
Asociaţia Obştească Pro-Lumina din Cahul derulează un proiect de antreprenoriat social. Iniţial, asociaţia avea o cantină unde servea o masă caldă pentru bătrâni. În pandemie, s-a reorientat şi oferea mâncare medicilor şi pacienţilor bolnavi de Covid.
VASILE DINCĂ, preşedinte, Asociaţia Obştescă Pro-Lumina: „Imediat a fost oferta Uniunii Europene, un grant, şi am făcut un proiect special pentru Asociaţia noastră şi am primit utiliaj în valoare de 20 de mii de euro. Utilajele sunt foarte necesare, pentru că imediat ce s-a terminat pandemia, a început criza refugiaţilor. Pe baza activităţii de catering, obţinem fonduri pe care le redistribuim în toate proiectele sociale ale Asociaţiei.”
Tot cu sprijinul Uniunii Europene au fost implementate 12 proiecte şi în cadrul Grupului de Acţiune Locală "Movila Măgura", ce reuneşte afaceri sociale dezvoltate de organizaţii din trei raioane–Ungheni, Făleşti şi Sângerei.
MARIA GALIŢ, preşedinte, GAL "Movila Măgura": „Proiecte în domeniul economic, domeniul social, domeniul cultural. De exemplu, un magazin mic din negureni şi-a cumpărat o vitrină frigorifică, şi-a reparat sistemul de încălzire, şi-a îngrădit teritoriul. A fost un proiect binevenit, pentru că nimeni nu mai oferă finanţare pentru astfel de priecte. Doamna spunea ca dacă nu era un asemnea proiect, închidea magazinul şi pleca peste hotare.”
Iniţiativele civice au fost susţinute cu bani prin programul Uniunii Europene intitulat "EU4Moldova: regiuni-cheie".
E. S. JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Uniunea Europeană investeşte în aceste două regiuni o sumă totală de 23 de milioane de euro, pentru a sprijini dezvoltarea economică, coeziunea socială şi pentru a investi într-un viitor inteligent, verde şi durabil.”
ADRIAN LUPUŞOR, coordonator, Platforma Naţională a Forumului Societăţii Civile: „ONG-ul contribuie cu servicii sociale, contribuie la informarea populaţiei, la responsabilizarea factorilor de decizie.”
Programul este implementat de organizaţia locală UNICEF şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova.
DIMA AL-KHATIB, reprezentant rezident PNUD Moldova: „Cele două regiuni-cheie din Cahul şi Ungheni sunt bine cunoscute prin organizaţiile puternice ale societăţii civile, care contribuie la dezvoltarea şi bunăstarea comunităţilor locale.”
Programul "EU4Moldova: regiuni-cheie" se desfăşoară în perioada 2019-2024 şi susţine dezvoltarea inteligentă, verde, incluzivă şi sustenabilă în regiunile Cahul şi Ungheni, pentru a asigura o calitate mai bună a vieţii în zonă.