Actualitate

Relațiile dintre R. Moldova și România sunt fără precedent, diplomat

post-img
Marius Ciprian Toth, Însărcinat cu afaceri a.i, Ambasada României în Republica Moldova.
Sursa foto: captură foto

„Relațiile dintre R. Moldova și România sunt fără precedent, nivelul relațiilor bilaterale cunoscând, în ultima perioadă, o creștere exponențială”, spune Marius Ciprian Toth, Însărcinat cu afaceri a.i, Ambasada României în Republica Moldova.

ZFR

„Vedem cu toții faptul că nivelul relațiilor bilaterale au cunoscut, în ultima perioadă, o creștere exponențială. În momentul de față, acest lucru se reflectă inclusiv prin activitatea și programul misiunii noastre diplomatice care este ca foc continuu. Pe toate platformele se colaborează, se negociază inclusiv pe platformă parlamentară. În ultima vreme contactele sunt deosebit de intense și fructuoase cu rezultate tangibile, directe, nu mai vorbesc de ministerele de linie, pe toate domeniile, iar, sigur, exemplul cel mai concret este recenta ședință comună a celor două guverne: al României și al R. Moldova care a avut loc la Chișinău, cu un rezultat remarcabil – 13 documente semnate: acorduri bilaterale, memorandumuri de înțelegere, unele dintre ele deja producându-și efectele. Vorbim de Acordul pe roaming, deja cetățenii simt beneficiul acestui Acord prin eliminarea tarifelor de roaming, vorbim de Acordul de o sută de milioane de euro, care a fost recent promulgat de președintele României și a intrat în vigoare. Începând cu data de 12 mai prin finalizarea procedurilor interne de ratificare atât în R. Moldova, cât și în România, Acordul de o sută de milioane a intrat în vigoare. Asta ce înseamnă. Concret înseamnă că R. Moldova poate să propună proiecte de finanțare în toate domeniile de interes care sunt prevăzute în Acord și de aici încolo sigur partea română evaluează și aprobă aceste propuneri de proiecte de finanțare după care urmează finanțarea. Aici sigur că autoritățile R. Moldova trebuie să se miște foarte repede, să gândească și propună proiecte care sunt viabile, în beneficiul cetățenilor R. Moldova și care să răspundă nevoilor acestora și lucrurile pot evolua foaete rapid. Din punct de vedere al mecanismelor totul este pregătit”, a spus diplomatul.

Oficialul s-a referit și la Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare Republica Moldova și România, semnată anterior, menționând că documentul contribuie la o interconectare și mai puternică între cele două state.

„Este foarte importantă și utilă pentru că foaia de parcurs este un document programatic, de intenții prin care cele două părți își propun să realizeze ceva. Acordul de o sută de milioane este instrumentul pus la dispoziția foii de parcurs astfel încât acele obiective din foaia de parcurs să fie îndeplinite. Există o legătură cât se poate de logică și de lucrativă dacă vreți între cele două documente. Și da, cu siguranță, domeniile prevăzute în foaia de parcurs se regăsesc și în Acordul de o sută de milioane și prin implementarea tuturor acestor proiecte interconectivitatea dintre România și R. Moldova va crește pentru că sigur că aceste domenii acoperă inclusiv domenii de energie, precum transport infrastructură, poduri, apeducte și așa mai departe”, a menționat diplomatul.


author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter