Politic

Guvernul de la Chișinău a aprobat Strategia Națională de Apărare 2024-2034 și își propune să crească treptat bugetul de apărare până la 1% din PIB

Guvernul de la Chișinău a aprobat Strategia Națională de Apărare 2024-2034 și își propune să crească treptat bugetul de apărare până la 1% din PIB

R. Moldova va crește treptat bugetul de apărare astfel încât, în 2030, va ajunge la 1% din Produsul Intern Brut. Guvernul a aprobat Strategia Națională 2024-2034 iar documentul a fost expertizat și aprobat de către specialiști în domeniul apărării din SUA și România. Experții de la Chișinău salută adoptarea Strategiei, însă susțin că 1% din PIB este prea puțin pentru dezvoltarea capacităților de apărare.

Elaborarea noii Strategii de apărare a fost determinate, în mare parte, de situația regională și tendințele sistemului internațional de securitate. Potrivit documentului, războiul din Ucraina, staționarea ilegală a trupelor ruse in regiunea transnistreană și războiul hibrid purtat de Federația Rusă, sunt principalele riscuri de securitate la adresa R. Moldova. Un risc major reprezintă și posibilă extindere a acțiunilor militare ruse din Ucraina, în special în regiunea Odessa, și stabilirea unui coridor militar terestru până la hotarele R. Moldova.

ANATOLIE NOSATÎI ministrul Apărării: " Orice țară are nevoie de un sistem viabil de apărare pentru asigurarea dezvoltării țării, securității cetățenilor. La fel și R.Moldova. R. Moldova dezvoltă un sistem national de apărare pentru descurajarea amenințărilor la adresa secutității naționale. Și dezvoltarea celor capabilități care vor asigura pacea și securitatea în R.Moldova.

Printre obiectivele strategiei se regăsesc dezvoltarea capacității de supraveghere și control al spaţiului aerian, asigurarea funcționării mecanismului de mobilizare, consolidarea protecţiei spaţiului cibernetic, precum și creșterea graduală a bugetul pentru apărare la cel puțin 1% din PIB până în 2030, față de 0,55% în prezent. Un rol important se acordă și cooperării cu NATO.

PONDEREA % DIN PIB A BUGETULUI APĂRĂRII Sursa: gov.md 2025 - 0,65% 2026 - 0,75% 2027 - 0,85% 2028 - 0,90% 2029 - 0,95% 2030 - 1,00%

NATALIA ALBU expert în Securitate: Se menționează clar cine este agresorul, este vorba de F.Rusă. Ceea ce este inovator în document este dezvoltarea etapizată a industriei militare și utilizarea echipamentelor de tip drone în mai multe acțiuni în domeniul apărării.

Creșterea bugetară de până la 1% până în 2030 este un orizont de realizare prea îndepărtat in opinia multor experti. ANATOL ȘALARU fost ministru al Apărării" E foarte bine că s-a aprobat în sfârșit, s-au pus punctele pe "i" , dar RM nu are capacitatea economică de a spori capacitatea de apărare. Indiferent, dacă va fi 1% din PIB sau 2% din PIB asta nu va schimba cu mult situația. O armată nu se contruiește într-un an, ci în 10-12 ani, cel puțin se dotează și se pregătesc specialiștii. Căci degeaba ai armament nou dacă nu are cine să-l mânuiască. Pentru a avea o capacitate de apărare avem nevoie de multe, miliarde de euro sau dolari pentru a ne putea apăra de armata rusă și asta doar pentru câteva zile sau 2-3 săptămâni. Unica soluție pentru RM este integrarea cât mai rapidă în UE și să renunțe la articolul de neutralitate pentru a adera la NATO. Doar umbrela NATO, astăzi, ne poate proteja.

Documentul urmează să fie supus dezbaterilor în Parlament. Anul trecut, Guvernul a crescut, în premieră, cheltuielile pentru apărarea Republicii Moldova cu 68%. În prezent, Republica Moldova dispune de cea mai mică armată din Europa, raportată la numărul populaţiei.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter