Actualitate

Eugen Tomac, despre furnizarea de energie electrică în R. Moldova: Sângele apă nu se face

post-img
România, R Moldova

Decizia României de a furniza în premieră energie electrică Republicii Moldova merită apreciată, afirmă eurodeputatul PMP Eugen Tomac: „Sângele apă nu se face. Astăzi suntem chemaţi să ne ridicăm deasupra vremurilor”.

„Criza energetică ne aruncă în faţă în fiecare zi noi şi noi provocări. Chiar dacă avem în România un preţ plafonat la curentul electric, oamenii sunt, în mod justificat, nemulţumiţi, pentru că oricum este scump. Dar avem suficientă energie. În schimb, românii din R. Moldova depind în fiecare zi exclusiv de contractele de furnizare a energiei electrice şi a gazului a unor companii controlate în totalitate de Rusia. Şantajul şi ameninţările Moscovei au depăşit orice limită, prin urmare R. Moldova se află în situaţia de a nu mai avea suficientă energie electrică. Furnizarea de gaz a fost şi ea semnificativ redusă începând cu 1 octombrie”, scrie pe Facebook Eugen Tomac.

El apreciază că decizia de joi a României de a furniza în premieră energie electrică Republicii Moldova „merită apreciată”.

„Tariful a fost agreat de cele două guverne, astfel încât consumatorul final din R. Moldova să poată avea curent electric la un preţ mult mai mic decât cel de pe piaţă la ora actuală. În această perioadă, oricât de greu ne-ar fi, este esenţial să găsim cele mai inteligente soluţii pentru a reduce preţurile la energie pentru toţi cetăţenii noştri şi, bineînţeles, să-i sprijinim pe românii din Basarabia. Sângele apă nu se face. Astăzi suntem chemaţi să ne ridicăm deasupra vremurilor şi să nu lăsam aceste lovituri pline de ură să ne strivească speranţele de unitate şi credinţă într-un viitor comun”, încheie Tomac.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, mulţumeşte României pentru furnizarea de electricitate.

„România ne ajută din nou - de mâine, vom cumpăra electricitate de peste Prut. Mulţumim, România! Apreciem acest ajutor prompt şi generos, într-un moment de mare încercare pentru noi”, afirmă ea. Hidroelectrica va începe furnizarea de energie electrică pentru Republica Moldova în noaptea de joi spre vineri, anunţa ministrul Energiei Virgil Popescu. Hidroelectrica şi Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova au semnat joi un contract de furnizare pentru 100 MW.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter