Actualitate

Maia Sandu, la Vilnius: „Apreciem susținerea consecventă din partea Lituaniei pentru dezvoltarea democratică și integrarea europeană a Republicii Moldova”

Maia Sandu, la Vilnius

"Apreciem susținerea consecventă din partea Lituaniei pentru dezvoltarea democratică și integrarea europeană a Moldovei." Este mesajul transmis de preşedintele Republicii Moldova poporului lituanian, la Vilnius, în cadrul ceremoniei dedicate Zilei Statalității Republicii Lituania. Sandu a fost decorată cu cea mai înaltă distincţie a statului baltic.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „De-a lungul secolelor, țările noastre au menținut strânse relații  comerciale, militare și culturale. Ne leagă multe lucruri și din istoria  recentă. Cetăţenii moldoveni  au urmărit cu admirație și au sprijinit mișcarea de eliberare  națională, de la sfârșitul anilor '80, din Lituania. Suntem prima țară  care a recunoscut independența Lituaniei, în primăvara anului 1990.  Lituania rămâne și astăzi un exemplu de demnitate și curaj pentru țara  mea."

Maia Sandu s-a referit şi la situaţia tensionată din regiune şi a făcut apel la pace.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Decizia de a-i oferi Moldovei, alături de Ucraina, șansa integrării  europene a fost luată într-un context regional dramatic. În 24  februarie, tancurile rusești au invadat Ucraina. De patru luni și  jumătate, Ucraina luptă cu armata rusă, care îi omoară cetățenii și îi  distruge orașele. Ucraina luptă pentru libertatea sa, pentru libertatea  și viitorul Europei."

Maia  Sandu a fost decorată de către omologul ei lituanian, Gitanas Nauseda,  cu Ordinul Vytautas cel Mare cu Lanțul de Aur - cea mai înaltă  distincție din ţara baltică.

Anul acesta, se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Lituania.

GITANAS NAUSĖDA, preşedintele Lituaniei: „Lituania şi Republica Moldova sunt  unite prin respect pentru valorile democratice, prin dorinţa de a trăi  în pace şi a aduce prosperitate  cetăţenilor noştri.  Lituania respectă  cu fermitate integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii  Moldova, aspiraţiile sale pentru integrarea europeană şi determinarea  pentru implementarea reformelor necesare”.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter