Social

Republica Moldova a rămas practic fără rachete antigrindină de rază lungă

Republica Moldova a rămas practic fără rachete antigrindină de rază lungă

Republica Moldova a rămas practic fără rachete antigrindină de rază lungă, care pot ținți norii periculoși la o înălțime de peste 12 kilometri. În depozitele Serviciului Antigrindină au rămas doar câteva proiectile cupărate acum trei ani din Rusia. Din cauza războiului din Ucraina, Chișinăul a reziliat contractul, iar un alt furnizor nu a fost găsit. Între timp, reprezentanții Serviciul Antigrindină anunță ca sunt pregătiți pentru noul sezon agricol care a început acum câteva zile.

ZFR

„- Urmăriţi comanda. Azimus 130 şi Azimus 160. Câte trei mici.
- Am înţeles. Azimus 130 şi Azimus 160. Câte trei mici.”

Pe unul dintre dealurile din satul Trebujeni, raionul Orhei, sunt două lansatoare de rachete  antigrindină. Fabricate în perioada sovietică, acestea sunt perfect funcţionale. Cei patru angajaţi ai postului sunt în toiul pregătirilor pentru noul sezon agricol care a început acum câteva zile.

SIMION LISNIC, angajat, punctul de lansare a rachetelor Trebujeni: „Noi în tot anul trecem cursuri pregătitoare. Câte o săptămână facem lecţii la Călăraşi. Unde şi dăm şi examen la urmă.”

ROMAN POPESCU, comandatul punctului rachetar: „La noi sezonul începe cu asamblarea utilajului. A lansatoarelor instalarea, controlul şi mai apoi sunt aduse rachetele la puncte.”

Ca în anii precendenţi, Serviciul Antigrindină a început sezonul aşa-numitor fenomene climatice.

ZFR

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: „Fiecare punct de lansare a rachetelor din Republica Moldova a fost asigurat cu câte 50 de proiectile. La Trebujeni, rachetele sunt depozitate în această boxă din metal. Accesul în interior e securizat, iar proiectilele se păstrează în condiții de maximă securitate.”

Cele 132 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină din 24 de raioane au fost asigurate cu 7000 de rachete rămase de anul trecut. Majoritatea sunt de rază scurtă şi pot ţinti doar norii care se formează la o înălţime de până la şase kilometri. În depozite mai sunt şi 200 de proiectile ce pot combate fenomene periculoase la înălţimi de până la 12 kilometri. Până la războiul din Ucraina, Republica Moldova cumpăra aceste tipuri de proiectile din Federaţia Rusă. Acum, autorităţile sunt în căutarea altor furnizori. Guvernul a alocat în acest scop 20 de milioane de lei.

VASILE AGHENIE, director adjunct "Serviciul Antigrindină": „Am petrecut licitaţia internaţională şi nu a participat nimeni. Nu au aşa fel de rachete. Şi acum, domnul director e plecat în Bulgaria unde vor fi testate rachete de rază lungă şi vom aduce, dacă vor trece testarea. Eu cred că în decurs de vreo lună şi jumătate, dacă trece testarea, aducem şi un număr de vreo 2 mii 700 de rachete de rază lungă din Bulgaria.”

În total, Republica Moldova are 1,650 milioane de hectare de teren protejat. Sudul este, însă, mai mult la mila naturii.  Autorităţile mai au alte 11 puncte de lansare a rachetelor în raionul Ştefan Vodă şi Căuşeni. E nevoie de trei milioane de lei pentru angajarea personalului. Alte posturi ar urma să fie amenajate în raionale Şoldăneşti şi Hînceşti. În 2022, Serviciul Antigrindină a lansat peste cinci mii de rachete antigrindină.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter