Justiție

Maia Sandu a îndemnat ţările europene să se alăture sancţiunilor impuse de SUA pe numele lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Şor şi altor mari corupţi

Coruptia
Sursa video: TVR MOLDOVA

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a îndemnat ţările europene să se alăture sancţiunilor impuse de Statele Unite pe numele lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Şor şi altor mari corupţi. Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei anuale a partenerilor europeni împotriva corupţiei. Evenimentul se va desfăşura, timp de două zile, la Chişinău.

Conferința Profesională Anuală și Adunarea Generală a Partenerilor Europeni Împotriva Corupției a reunit experţi şi angajaţi ai organizaţiilor europene anticorupţie.

ZYDRUNAS BARTKUS, preşedinte, EPAC/EACN: "Este o bună oportunitate să discutăm, să stabilim contacte, să găsim cele mai bune soluţii legate de combaterea corupţiei în Republica Moldova, dar şi în alte ţări de pe continentul nostru."

Evenimentul reprezintă o platformă de schimb de experiență și de stabilire a contactelor între delegaţi.

MARGARITA SNIUTYTE, vicepreşedinte, Eurojust: "Suntem aici ca să susţinem, că contribuim si să ajutăm la dezvoltarea cooperării şi să ne unim eforturile contra infracţiunilor şi corupţiei."

VERONICA DRAGALIN, procuror şef, Procuratura Anticorupţie: "Avem ofiţeri, procurori, care doresc să intervină în schimbare. Ei lucrează zi şi noapte, dar şi în weekend-uri pentru a realiza misiunea noastră. Avem sprijinul partenerilor de dezvoltare, profesioniştilor, care contribuie la cooperarea internaţională."

IULIAN RUSU, şef, CNA: "Unica soluţie ca să atingem rezultate, este ca să ne consolidăm coooperarea. Să facem schimb operaţional eficient de date, inclusiv în scopuri de investigaţii, dar şi de urmărire penală. Şi într-un final să confiscăm bunurile provenite din activitatea infracţională."

Preşedintele Maia Sandu a declarat că, în prezent, în Republica Moldova se duce o luptă fără precedent cu fenomentul corupţiei, însă autorităţile au nevoie şi de susţinerea partenerilor externi pentru a-i trage la răspundere pe marii corupţi.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: "Fac un apel către statele europene reprezentante în acestă sală să urmeze exemplul Statelor Unite şi să sancţioneze corupţii care fură din banul public, şi pun în pericol stabilitatea şi democraţia ţării noastre."

La evenimentul de la Palatul Republicii participă peste 100 de delegaţi din 24 de ţări. Se vor discuta subiecte ce vizează investigarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, cooperarea internațională, schimbul de informații privind recuperarea bunurilor infracționale și noile instrumente de prevenire a fenomentului. Evenimentul este organizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și a Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter