Politic

Europarlamentarul român, Dragoş Tudorache: "R. Moldova și-a câștigat un rol clar, asumat, la masa politică europeană. Chișinăul are un cuvânt de spus la această masă"

post-img
Punctul pe AZi

Chișinăul va găzdui următoarea reuniune a Comunității Politici Europene, iar acest fapt nu face decât să confirme că Republica Moldova și-a câștigat un rol clar, asumat, la masa politică europeană. O idee în acest sens a fost susținută de către europarlamentarul român, Dragoş Tudorache, în timpul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova, care e de părere că Republica Moldova a atins un alt nivel în relația cu Uniunea Europeană față de cel pe care-l avea acum câțiva ani.

"În mod evident, Republica Moldova are acum un statut privilegiat față de multe state invitate la această comunitate. E foarte important să se înțeleagă că nu e vorba de o formă de a îndulci cumva perioada de așteptare, mai lungă sau mai scurtă, de aderarea efectivă la Uniunea Europeană. Nu. Există un proces foarte clar în ceea ce privește negocierile de aderare. Acest proces va urma, a început deja în ceea ce privește Republica Moldova și Ucraina. Faptul că următoarea capitală care va găzdui această întâlnire a forumului european va fi Chișinăul nu face decât să confirme faptul că Moldova și-a câștigat deja un rol clar, un rol asumat, la aceasta masă politică", spune europarlamentarul român, Dragoş Tudorache, în timpul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Eurodeputatul consideră că Republica Moldova nu mai este în aceeași logică politică și aceeași logică de relaționare cu Uniunea Europeană ca și acum patru ani.

"La nivelul Uniunii, și Consiliul, și Comisia, și Parlamentul a cântărit foarte bine înainte de decizia din acest an. Luarea acestei decizii importante înseamnă că Republica Moldova reprezintă acum un partener pentru noi. De ce? Pentru că avem încredere că Republica Moldova acum maturitatea necesară pentru a se angaja în negocieri care sigur nu vor fi simple și scurte, dar sunt cu un scop foarte clar. Asta confirmă faptul că Republica Moldova a atins un alt nivel în relația cu Uniunea Europeană față de cel pe care-l avea înainte de decizia din iunie a acestui an. Republica Moldova trebuie să nu mai aibă teama sau o emoție în modul în care relaționează cu UE, este un partener, trebuie să spună așteptările foarte clar, trebuie să participe în mod activ la procesele politice în care s-a angajat, inclusiv în această nouă comunitate, inclusiv în dialogul geopolitic care va fi generat în această nouă structură pentru că eu cred că Chișinăul are un cuvânt de spus la această masă, are elemente importante de adus în această discuție, chiar dacă e afectată de crizele de la cea energetică până la cea de securitate și cea economică", susține Dragoş Tudorache.

"Unii îl numesc un club al democrațiilor europene, alții îl consideră o antecameră pentru pregătirea democrațiilor incipiente care nu sunt pregătite încă să-și asume obligațiile de stat membru, alții consideră că această comunitate de politică europeană este exact platforma prin care pot fi readuse la masa discuțiilor puterile mari europene care au decis într-un fel să stea în afara UE, cum este Marea Britanie, dar vigoarea cărora, sub aspect economic, securitate, apărare, și tehnologie este imposibil de neglijat. La fel, putem vorbi și despre faptul că Turcia, care este la marginea Europei și care are un rol foarte important în următoarele evoluții, de asemenea are nevoie de un scaun, de un loc la această masă comună. Din 44 de țări care sunt invitate, 17 sunt țări care încă nu și-au revendicat traiectoria cea mai potrivită pentru interesele naționale. Unii, precum e Republica Moldova și Ucraina au primit o anumită recunoaștere a statutului de țară candidat pentru aderare, altele au rămas în urma acestui vehicul și manifestă tot felul de reacții de frustrare și dezamăgire, cum sunt statele balcanice. Această comunitate reprezintă proiectul de suflet al francezilor, pe de altă parte președintele Macron își dă seama foarte bine că nu poate înlocui Uniunea Europeană, nu poate amâna la nesfârșit aderarea la UE și, pe de altă parte, acest exercițiu e unul de coeziune geopolitică europeană. Este important ca acest exercițiu de gândire strategică europeană să nu se limiteze la interesele strict naționale franceze și bănuiesc că acest eveniment aduce și o anumită trezire în cancelaria franceză", e de părere fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu.

"Obiectivul strategic al guvernării noastre și al Republicii Moldova este aderarea la Uniunea Europeană, dar până acolo trebuie să muncim, să îndeplinim criterii, să facem reforme. Eu estimez că am putea să aderăm la Uniunea Europeană până în 2030, sper, dar până atunci e nevoie de un cadru de cooperare, care nu trebuie să fie o alternativă la procesul de aderare la UE și această comunitate politică europeană este o bună oportunitate pe care noi o susținem ca stat, o platformă în care noi să discutăm probleme ce țin de securitate energetică, pe economie. A fi membru a Uniunii Europene înseamnă a fi membru și a unei piețe unice europene, desigur până atunci trebuie să faci reforme, dar poți să ai o cooperare economică bună și până a ajunge membru și noi suntem gata să cooperăm în această comunitate europeană, mai ales că nu fiecare țară din Europa nu este membru", adaugă deputatul PAS, Radu Marian.

Lideri ţărilor din Uniunea Europeană şi din alte 17 state, între care şi Republica Moldova, s-au întâlnit la Praga pentru a discuta despre revizuirea ordinii de securitate în Europa. E prima reuniune oficială a şefilor de stat şi de guvern din 44 de state de pe bătrânul continent, care au format recent noua Comunitate Politică Europeană.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter