27 de colective artistice, meşteri populari dar şi oaspeţi din România au participat la festivalul cântecului şi dansului popular "La Nistru, la Mărgioara". Evenimentul a fost organizat în lunca Nistrului, în satul Speia din Anenii Noi. Atât protagoniştii, cât şi spectatorii s-au bucurat că această frumoasă tradiţie s-a reluat, după doi ani de interdicţii cauzate de pandemie.
Tradiţionala paradă a portului popular a deschis ediţia din acest an a festivalului. Din Cobusca Veche a venit şi colectivul artistic "Lacrima". Cu o activitate de peste 30 de ani în domeniu, ansamblul folcloric a adunat în repertoriu multe piese pe care publicul publicul le-a îndrăgit.
NADEJDA MUNTEANU, conducător artistic, colectivul "Lacrima": „Doi ani cât am stat în pandemie noi am activat în continuare. Am tot repetat, ne-am pregătit, am cules cântece noi, am prelucrat altele, deci nu am stat pe loc”.
Pentru că doi ani nu s-au bucurat de niciun eveniment cultural, din cauza pandemiei, locuitorii satelor din împrejurimi spun că au aşteptat din toată inima acest festival.
Oaspeţii evenimentului au putut gusta şi din surprizele culinare pregătite de pescarii şi vânătorii din raion.
Aflaţi într-o vizită de lucru în Republica Moldova, mai mulţi funcţionari publici din România au fost invitaţi, şi ei, la festivalul din lunca Nistrului.
DANIEL HARPA, primar, oraşul Târgu Neamţ, România: „Oraşul Anenii Noi este înfrăţit cu oraşul nostru, Târgu Neamţ. Astăzi sunt plăcut impresionat să văd un raion bine închegat care ştie să se oragnizeze şi bineînţeles, adevăraţi profesionişti care au organizat acest festival. Luăm şi noi un exemplu în acest sens pentru că şi la noi se organizează festival de acest gen”.
CRISTIAN ANCULESCU, vicepreşedinte, Consiliul judeţean Giurgiu, România : „Felicităm gazdele şi chiar este un festival foarte frumos,.Inclusiv iile sunt din partea Bucovinei, partea românească”.
Consiliul Raional Anenii Noi a alocat 86 de mii de lei pentru organizarea festivalului "La Nistru, La Mărioara".